Στοχευμένη στήριξη επιχειρήσεων ανάλογα με το ύψος της ζημίας

Στοχευμένη στήριξη επιχειρήσεων ανάλογα με το ύψος της ζημίας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξατομικευμένα μέτρα στήριξης, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί μια επιχείρηση, περιλαμβάνει το επόμενο πακέτο κυβερνητικών παρεμβάσεων, επιδιώκοντας να συγκεντρώσει τους περιορισμένους δημόσιους πόρους σε όσους τους έχουν περισσότερο ανάγκη.

Σχετικό μήνυμα έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της εστίασης. Ακόμη και τα φορολογικά μέτρα, είπε, θα είναι εξατομικευμένα, ανά επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσέγγιση αυτή θα αφορά μεταξύ άλλων τη συζητούμενη μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος. Η μείωση δεν θα είναι ενιαία για όλους, αλλά θα κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας. Οπως επισημαίνεται από αρμόδια πηγή του οικονομικού επιτελείου, ο νόμος προβλέπει ήδη τη δυνατότητα να ζητεί ο φορολογούμενος μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, αν αποδείξει μεγάλη ζημία κατά το τρέχον έτος. Δεδομένου ότι φέτος το φαινόμενο των ζημιογόνων αποτελεσμάτων προβλέπεται να είναι γενικό, «θα αναζητηθεί μια γενικότερη διάταξη με εξατομικευμένη διάσταση», αναφέρει η πηγή.

Επίσης, κλιμακούμενη θα είναι και η στήριξη που θα δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημία λόγω της μείωσης των ενοικίων κατά 40% στους πληττόμενους επαγγελματίες. Και εκεί θα είναι «εξατομικευμένα τα μέτρα, ανάλογα με τη μείωση», εξηγεί η πηγή.

«Θα ξαναπάμε σε γενικευμένα μέτρα στη φάση της επανεκκίνησης», καταλήγει.

Τα μέτρα για την καλοκαιρινή περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν, πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη. Θα είναι ένα πρόγραμμα-γέφυρα, όπως επισημαίνουν στην κυβέρνηση, ανάμεσα στην πρώτη περίοδο, του ξεσπάσματος της πανδημίας και στην επόμενη, της επανεκκίνησης.

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες, σε συνεντεύξεις του, τα μέτρα θα κινούνται σε 3 άξονες:

1. Στήριξη του εργατικού δυναμικού, κυρίως μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Sure.

2. Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η οποία θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων με τη δεύτερη φάση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής. O κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερου ύψους από το 1 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης.

3. Πρωτοβουλίες για συγκεκριμένους κλάδους, περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Μείωση ενοικίων

Σχετικά με τη μείωση των ενοικίων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το γενικευμένο καθεστώς για το σύνολο των κλάδων λήγει στο τέλος Μαΐου, αλλά η μείωση πιθανώς θα συνεχιστεί για όσες επιχειρήσεις θα ανοίξουν στο τέλος Μαΐου ή τον Ιούνιο. Ωστόσο, σημείωσε ότι η οικονομία πρέπει να ισορροπήσει, οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές να δουν τα συμβόλαιά τους και να βρουν λύσεις μεταξύ τους. Πάντως, πρόσθεσε ότι το κράτος θα αναλάβει μέρος του βάρους των ιδιοκτητών και αυτό θα ισχύσει ώς το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή