Εύσημα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Εύσημα από Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της πανδημίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση της εκταμίευσης των κερδών των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας ANFAs και του προγράμματος SMPs, συνολικής αξίας 748 εκατ. ευρώ, εισηγείται στο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας.

Η έκθεση ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση αυτή, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι. H έκθεση της Επιτροπής, ωστόσο, αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν ήδη ότι τα ποσά που θα εκταμιευθούν τώρα θα καλύψουν τις τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και ότι θα εξεταστεί το φθινόπωρο εάν μελλοντικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις.

Σχετικά με την αντίδραση της Ελλάδας στην πανδημία, η έκθεση σημειώνει ότι η κυβέρνηση «προσάρμοσε τις προτεραιότητες πολιτικής με υπεύθυνο τρόπο, κινητοποιώντας σημαντικά μεγέθη εισοδηματικής στήριξης και μέτρα παροχής ρευστότητας εγκαίρως και διατηρώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της στις μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάκαμψη όταν υποχωρήσει η διαταραχή που συνδέεται με την πανδημία». Ωστόσο, αναδεικνύει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει, μεταξύ άλλων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, και ασκεί κριτική για την επίμονη υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Κόκκινα δάνεια

Οσον αφορά τις τράπεζες, η Επιτροπή στέκεται στην ανάγκη αναστολής της νομοθεσίας σχετικά με τον αναβαλλόμενο φόρο (διαφορετικά, σε περίπτωση που η χρήση του 2020 είναι ζημιογόνος, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου). O ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε το 2019 (έπεσαν στα 68,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους) και η ρευστότητα των τραπεζών παραμένει «ανθεκτική», χάρη και στη στήριξη της ΕΚΤ.

Η νέα ύφεση πάντως θα οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση των κόκκινων δανείων και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δευτερογενή αγορά διαχείρισής τους, προειδοποιεί η Επιτροπή, σημειώνοντας ότι αυτό αυξάνει «την πίεση για αναδιαρθρώσεις» μέσω εσωτερικών διαδικασιών.

Υφεση 10%

Σχετικά με την επίδραση της πανδημίας στην οικονομία, η έκθεση εστιάζει στο πλήγμα που θα υποστούν ο τουρισμός και η ναυτιλία, εκτιμώντας –στη γραμμή των πρόσφατων ανοιξιάτικων προβλέψεων της Επιτροπής– ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει το 10% και η ανεργία το 20%. Η δημοσιονομική προσαρμογή των προηγούμενων ετών, σημειώνεται, σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της από ό,τι ήταν στις παραμονές της προηγούμενης κρίσης. Οι θεσμοί εκτιμούν πως η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα το 2020 και θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2021. Ωστόσο, η αβεβαιότητα στην πρόβλεψη είναι εξαιρετικά μεγάλη και γι’ αυτόν τον λόγο η πρόβλεψη θα επικαιροποιηθεί το φθινόπωρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή