Νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης

Νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oλες οι επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος μειώθηκε τουλάχιστον 20% κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά και νέες, που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους εντός του καλοκαιριού, θα μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο μηχανισμός με τον κωδικό… «Συν-Εργασία», που δείχνει τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με στόχο την προστασία της εργασίας από τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία, θα ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί. Αν και πολλές λεπτομέρειες μένει να διευκρινιστούν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες το κράτος θα επιδοτεί κατά 60% την απώλεια του εισοδήματος που θα έχει ο εργαζόμενος όταν θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας του κατά 50%. Βασική προϋπόθεση παραμένει η σύμβαση του εργαζομένου να είναι πλήρους απασχόλησης, ενώ εάν μετά τη μείωση των ωρών απασχόλησης και αντιστοίχως του μισθού, αλλά και την κρατική επιδότηση, η αμοιβή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται επίσης από το κράτος.

Επιχειρήσεις στους κλάδους τουρισμού, εστίασης, μεταφορών, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού μπορούν βεβαίως, συνδυαστικά με τον παραπάνω μηχανισμό, για τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο να κάνουν χρήση και του μέτρου της αναστολής συμβάσεων, διατηρώντας «παγωμένο» μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους. Σε αυτή την περίπτωση το κράτος θα καλύπτει τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζομένου. Χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων θα μπορούν να κάνουν για το επόμενο δίμηνο και οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής.

Στο τρίπτυχο των μέτρων του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται επίσης δράσεις για τους ανέργους και τους εποχικά εργαζομένους, ενώ προβλέπεται και τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για Κοινωνικό Τουρισμό.

Αναλυτικά, οι δράσεις στήριξης της απασχόλησης ανά άξονα είναι:

• 1ος άξονας – Αναστολή συμβάσεων

Για τους δύο επόμενους μήνες, Ιούνιο και Ιούλιο, επεκτείνεται το μέτρο της αναστολής συμβάσεων, όπως ισχύει και τον Μάιο. Βασική διαφορά είναι ότι τον Μάιο, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν μέχρι και το 60% των εργαζομένων τους σε αναστολή. Ιούνιο και Ιούλιο, επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές καθώς και όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού μπορούν να διατηρούν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή.

Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. Το κράτος θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού τους.

Επίσης, μόνο για τον Μάιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων. Προσοχή, όμως: Δεν ισχύει το ίδιο για τους δύο επόμενους μήνες. 

• 2ος άξονας – Μηχανισμός «Συν-Εργασία»

Ο μηχανισμός ενίσχυσης απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με δυνατότητα επέκτασης της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 20% κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ. Στον μηχανισμό θα μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις.

Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Προσοχή: Στην περίπτωση εποχικών επιχειρήσεων, δικαίωμα ένταξης έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το δικαίωμα συμμετοχής.

Ο εργοδότης θα μειώνει τον χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς όμως να μεταβάλλει το είδος της σχέσης εργασίας.

Το Δημόσιο θα καλύπτει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για τον χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται.

Τίθεται δίχτυ προστασίας σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά και την κρατική επιδότηση υπολείπεται του κατώτατου μισθού. Η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος.

Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα καλύπτεται από τον εργοδότη επί του αρχικού ονομαστικού μισθού. Βέβαια, από την 1η Ιουνίου 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 0,90 μονάδες, όπως προβλέφθηκε με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. 

Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης δεν επιτρέπεται η απόλυσή του ή η μείωση μισθού.

• 3ος άξονας – Μέτρα στήριξης ανέργων και εποχικά απασχολουμένων

Χορηγείται –ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση– έως και τον Σεπτέμβριο το επίδομα εποχικής ανεργίας στις περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων μερικής απασχόλησης, με στόχο να δημιουργηθούν κίνητρα επαναπρόσληψής τους. 

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.

Μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για τη λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Τριπλασιάζεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή