Το 33% των απωλειών που έχουν οι ιδιοκτήτες θα καλύψει το κράτος

Το 33% των απωλειών που έχουν οι ιδιοκτήτες θα καλύψει το κράτος

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις το ένα τρίτο των απωλειών που έχουν υποστεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μηνιαίων μισθωμάτων κατά 40%, θα καλύψει η κυβέρνηση.

Οπως ανέφερε o υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, προκειμένου οι ίδιοι να μην αισθάνονται απροστάτευτοι, η κυβέρνηση θα αναλάβει να τους δώσει το 1/3 των ενοικίων που έχασαν. «Ο ιδιοκτήτης, από όποιο ακίνητο έχασε ενοίκιο, υπολογίζουμε πόσα χρήματα χάθηκαν και επιστρέφουμε το 1/3», είπε χαρακτηριστικά.

Η σχετική διάταξη που θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή θα προβλέπει την κάλυψη του 33% των απωλειών εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ δεν προβλέπεται περιορισμός ως προς το είδος των φορολογικών υποχρεώσεων με τις οποίες θα γίνει ο συμψηφισμός. Οπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, θα προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης απώλεσε 3.000 ευρώ από ενοίκια εξαιτίας της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων, θα πληρώσει από τον Ιούλιο και μετά μειωμένο φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 1.000 ευρώ. Το συνολικό βάρος το οποίο θα επωμιστεί το Δημόσιο ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν χάσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν το 60% των ενοικίων προβλέπει (με βάση τις τελευταίες πληροφορίες) την οριζόντια κάλυψη του 33% των απωλειών με τις φορολογικές υποχρεώσεις του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, θα έχουν έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος και εφόσον δεν καλυφθεί το ποσό που αντιστοιχεί, θα γίνει και «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση ζημιών, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει αμέσως μετά στον συμψηφισμό του φόρου εισοδήματος με την έκπτωση που δικαιούται ο ιδιοκτήτης. Συγκεκριμένα, θα κληθούν να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τις εισοδηματικές απώλειες που έχουν και να συνυποβάλουν το μισθωτήριο συμβόλαιο των ακινήτων με το αποδεικτικό της τράπεζας των μειωμένων ποσών ή της δήλωσης που έχει υποβάλει ο επιχειρηματίας στο σύστημα «Εργάνη».

Εντονες αντιδράσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τονίζεται ότι «η ΠΟΜΙΔΑ γίνεται καθημερινά δέκτης εντονότατων διαμαρτυριών από αγανακτισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από όλη τη χώρα, που, αντί να καθιερωθεί επιδότηση ενοικίου εκεί που πράγματι χρειάζεται, βλέπουν να παρατείνεται το ίδιο “κουβαρνταλίκι” σε βάρος τους, χωρίς ορατό τέλος και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίβαρο υπέρ τους, και αυτοί να αντιμετωπίζονται ως  αποδιοπομπαίοι – πολίτες β΄ κατηγορίας από την κυβέρνηση ενός κόμματος που πάντοτε διακήρυττε ότι οι “νοικοκυραίοι” είναι η πραγματική “ραχοκοκαλιά” της κοινωνίας».

Οσον αφορά τις μειώσεις ενοικίων, η περίμετρος κάλυψης των εκπτώσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, περιορίζεται όσο η αγορά επανέρχεται σε συνθήκες σχετικής κανονικότητας. Η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40% τον μήνα Ιούνιο θα αφορά όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου, ενώ στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, παρέχεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αντίστοιχα, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή