Προϋπόθεση ανάκαμψης η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

Προϋπόθεση ανάκαμψης η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισέλθει η ελληνική οικονομία, όταν επιστρέψει σε συνθήκες ομαλότητας, μεσομακροπρόθεσμα σε μονοπάτι υψηλότερων ρυθμών μεγέθυνσης είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αλλά και η παράλληλη ενίσχυση των κινήτρων για αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα, αναφέρει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank.

Αυτά τα κεφάλαια, σύμφωνα με την τράπεζα, μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ενίσχυση του προϊόντος της οικονομίας, ενώ η αύξηση των εισοδημάτων και η παροχή κινήτρων για αποταμίευση θα συμβάλουν θετικά στην ενίσχυση της τελευταίας, στη συσσώρευση εθνικών πόρων, με αποτέλεσμα την αποτροπή δημιουργίας υψηλών ανισορροπιών (σαν και αυτές του παρελθόντος) στο εξωτερικό ισοζύγιο.

Για το 2020 και το 2021 λόγω της διαταραχής από την πανδημία του κορωνoϊού COVID-19, προβλέπονται απότομες διακυμάνσεις στα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας και των περισσοτέρων οικονομιών στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται ύφεση 9,7% το 2020 και ανάκαμψη 7,9%

το 2021.

Aν και η αβεβαιότητα είναι πολύ υψηλή, στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία επιστρέψει σε συνθήκες ομαλότητας, σημαντική προϋπόθεση για να εισέλθει μεσομακροπρόθεσμα σε ένα μονοπάτι υψηλότερων ρυθμών μεγέθυνσης –σε σύγκριση με την τριετία 2016-2019– με σχετική ισορροπία στο τρέχον εξωτερικό ισοζύγιο, είναι η προσέλκυση κεφαλαίων από την αλλοδαπή και η παράλληλη ενίσχυση των κινήτρων για αποταμίευση του ιδιωτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή