ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,3 δισ. μειώθηκαν τα ασφάλιστρα κατά το α΄ τετράμηνο του έτους

sto-1-3-dis-meiothikan-ta-asfalistra-kata-to-a-tetramino-toy-etoys-2380016

Κατά 4,3% υποχώρησαν το πρώτο 4μηνο του έτους οι εργασίες του ασφαλιστικού κλάδου, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα ασφάλιστρα στο 4μηνο Ιανουαρίου – Απριλίου μειώθηκαν στο 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 578,9 εκατ. ευρώ αφορούν στον κλάδο ζωής, ενώ στα 702,9 εκατ. ευρώ σταθεροποιήθηκαν τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων.

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η επίπτωση της πανδημίας στον ασφαλιστικό κλάδο αποτυπώνεται κυρίως στις νέες εργασίες, οι οποίες υποχώρησαν έως και 70%, εξαιτίας κυρίως του lockdown στην οικονομία, πλήττοντας κυρίως τις πωλήσεις αποταμιευτικών προγραμμάτων. Πτώση ωστόσο υπήρξε τόσο στις μηνιαίες καταβολές των ασφαλίστρων όσο και στις ανανεώσεις συμβολαίων, πλήττοντας κυρίως κλάδους, όπως η ασφάλιση αυτοκινήτου.

Σε μηνιαία βάση και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ οι ασφαλίσεις ζωής και τα προγράμματα αποταμίευσης τον μήνα Απρίλιο μειώθηκαν κατά 21,7% σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο. Τα ασφάλιστρα από επενδυτικά συμβόλαια εμφανίζουν τον ίδιο μήνα άνοδο κατά 8,3% και σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η άνοδος οφείλεται στα προγράμματα περιοδικών καταβολών.

Τα ασφάλιστρα του κλάδου γενικών ασφαλίσεων τον Απρίλιο υποχώρησαν κατά 4,6% και η βασικότερη επίπτωση από το lockdown της οικονομίας αποτυπώνεται στην ασφάλιση αυτοκινήτου, που οδήγησε αρκετούς κατόχους οχημάτων να μην ανανεώσουν το συμβόλαιό τους. Με βάση τα στοιχεία της ΕΑΕΕ η πτώση των εργασιών στον κλάδο αυτοκινήτου έφτασε τον Απρίλιο το 15,8%, ενώ αντίθετα σημάδια αντοχής εμφάνισε ο κλάδος των νοσοκομειακών προγραμμάτων που ενισχύθηκε κατά 8,4%.