Από 10 έως 17 δισ. ευρώ η αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας

Από 10 έως 17 δισ. ευρώ η αύξηση των κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 10 έως 17 δισ. ευρώ αναμένεται να αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, ανάλογα με το μέγεθος της ύφεσης που θα προκληθεί στην ελληνική οικονομία. Αυτό επισημαίνει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) στην ειδική μελέτη του για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι με βάση τα δεδομένα της περιόδου 2009-2018, αν η ύφεση είναι 5% τότε ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) θα αυξηθεί κατά περίπου 6 μονάδες και τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ εάν η ύφεση είναι 10% ο λόγος των ΜΕΔ θα αυξηθεί κατά 10 μονάδες και τα κόκκινα δάνεια θα φτάσουν τα 16,8 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος των ξενοδοχείων και της εστίασης, ο δανεισμός του οποίου ανέρχεται στα 7,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα και σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΕΕ μια ρεαλιστική εκτίμηση είναι ότι το 40-50% αυτών των δανείων μπορεί να σταματήσει να αποπληρώνεται, αυξάνοντας αντίστοιχα το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η παρέμβαση του κράτους, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, πρέπει να έχει δύο βασικούς και αλληλένδετους στόχους. Αυτοί είναι η σταθεροποίηση της εσωτερικής ζήτησης και η χρηματοοικονομική σταθερότητα των επιχειρήσεων και του τραπεζικού κλάδου.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες, υπό τη στήριξη και των μέτρων της ΕΚΤ, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, εξακολουθούν, όπως επισημαίνει το ΟΕΕ να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες όσον αφορά τους δείκτες φερεγγυότητας. Με δεδομένο ότι η καθαρή θέση των τραπεζών αποτελείται ως επί το πλείστον από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις και εφόσον η χρήση του 2020 κλείσει με ζημίες, οι τράπεζες θα χρειαστεί να καταφύγουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενεργοποιώντας την πιθανότητα συμμετοχής του Δημοσίου στη μετοχική τους σύνθεση.

Οπως σημειώνει το ΟΕΕ, τα μέτρα που έχει εξαγγείλει το ΥΠΟΙΚ σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις και την επιδότηση δανείων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ σε σχέση με την τραπεζική εποπτεία θα βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν μέρος των ζημιών τηρώντας παράλληλα τα όρια κεφαλαιακής επάρκειας. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι εάν επιδεινωθεί σημαντικά η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων της τιτλοποίησης απαιτείται επανασχεδιασμός ή και αναστολή του σχεδίου «Ηρακλής», προκρίνοντας τη λύση της bad bank, που όπως υπογραμμίζει στην ανάλυσή του το ΟΕΕ, εξασφαλίζει τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αντίστοιχων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων εκτός τραπεζικών ισολογισμών σε δημόσιο φορέα διαχείρισης (National Asset Management Agency).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή