ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας «βλέπει» η Axia

Ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας «βλέπει» η Axia

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα διατεθεί στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης που προτείνει η Κομισιόν, και το οποίο τοποθετείται στα 22,5 δισ. ευρώ υπό μορφήν επιχορηγήσεων και στα 9,5 δισ. ευρώ υπό μορφήν δανείων, ίσο με περίπου το 17,8% του ΑΕΠ της χώρας, εάν εγκριθεί θα βελτιώσει σημαντικά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την Axia Research. Τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, όπως επισημαίνει.

Πιο αναλυτικά, οι επιχορηγήσεις των 22,5 δισ. ευρώ (ή 12,5% του ΑΕΠ) εκτιμάται πως θα διανεμηθούν σε μια περίοδο τριών ετών (2021-2024). Προφανώς, η Ελλάδα επωφελείται πιο πολύ από την κατανομή έναντι των περισσότερων άλλων χωρών της Ε.Ε., διότι η Ε.Ε. αναμένει ότι η πανδημία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία εντονότερα από τις περισσότερες χώρες της περιοχής.

Κατά την Axia, ενώ οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από το τέλος του καλοκαιριού, με τη σταδιακή αποδέσμευση των κεφαλαίων πιθανότατα να ξεκινάει το 2021, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα διοχετευτούν σε δημόσιες επενδύσεις. Πρόκειται, όπως τονίζει, για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, δεδομένου του μεγέθους της στήριξης. Το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας, βοηθώντας την Ελλάδα να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο ανάπτυξης.

Η Axia επισημαίνει πως η στήριξη ύψους 22,5 δισ. ευρώ θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, όπως αναφέρει, εκτός από τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, αναμένεται να διοχετευτεί ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης στους τομείς που επηρεάζονται κυρίως από την COVID-19. Ετσι, αναμένει πως θα υπάρξει στήριξη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα, επιτρέποντας έτσι μια ισχυρότερη ανάκαμψη για τους τομείς που επηρεάστηκαν από την κρίση και για το σύνολο της οικονομίας.

Η αυξημένη αυτή ρευστότητα μέσω της Ε.Ε. θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κινηθεί πιο επιθετικά την επόμενη περίοδο με το αναπτυξιακό της πρόγραμμα, που διακόπηκε από την πανδημία. Ετσι, η Axia αναμένει πως τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν στις εξής δράσεις:

α) Επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων.

β) Πρωτοβουλίες υπέρ της ανάπτυξης (δηλαδή, αύξηση της ελκυστικότητας της οικονομίας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, παρέχοντας κίνητρα, μειώνοντας τους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές κ.λπ.).

Συνολικά, αυτή η πρόταση δύναται να θεωρηθεί σημείο καμπής για την Ελλάδα, καθώς θα μπορούσαν να διατεθούν σημαντικά κονδύλια τα επόμενα χρόνια με τη μορφή επιχορηγήσεων για τη στήριξη της οικονομίας μετά την πανδημία, καταλήγει.