Ανοίγουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου για 29 χώρες

Ανοίγουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου για 29 χώρες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι εννέα (29) χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται ταξιδιώτες από τις 15 Ιουνίου και μετά, με αεροπορικές πτήσεις προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε η  κυβέρνηση. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται μόνον η Γερμανία από τις πέντε μεγάλες αγορές από τις οποίες έλκει ταξιδιώτες η Ελλάδα και δεν περιλαμβάνονται, όπως ήταν αναμενόμενο, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικότερα, μόνον 12 από τις 29 χώρες περιλαμβάνονται σε εκείνες που άφησαν τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά έσοδα στον ελληνικό τουρισμό πέρυσι. Αθροιστικά οι 12 αυτές χώρες έφεραν το 2019 στην Ελλάδα 6,1 δισ. ευρώ. Εκπληξη αποτέλεσε σε αρκετούς η συμπερίληψη στη λίστα με τις επιτρεπόμενες χώρες της Κίνας –αν και οι επιδημιολογικές της επιδόσεις είναι από τις βέλτιστες διεθνώς– αλλά και της Αυστραλίας. Επίσης, απογοήτευση προκάλεσε σε αρκετούς ξενοδόχους που είχαν ανοίξει την αγορά αυτή ο αποκλεισμός, τουλάχιστον προσώρας, της Πολωνίας. Υπενθυμίζεται ότι η Πολωνία το 2019 έστειλε στην Ελλάδα 851.000 τουρίστες που δαπάνησαν 416 εκατ.

Αναλυτικά, η λίστα των χωρών περιλαμβάνει τις Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρο, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία.

Ανοίγουν τα σύνορα στις 15 Ιουνίου για 29 χώρες-1

Η λίστα διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των ταξιδιωτών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας Αεροπορίας, καθώς και η σχετική εισήγηση της ελληνικής επιτροπής λοιμωξιολόγων. Στους επισκέπτες από αυτές τις χώρες θα πραγματοποιείται μόνον δειγματοληπτικός έλεγχος με τεστ και δεν θα υπάγονται σε καραντίνα. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες που προβλέπουν είτε καθολική απαγόρευση είτε έλευση που θα συνοδεύεται με τεστ και καραντίνα.

Η λίστα με τις 29 χώρες θα διευρυνθεί έτσι, ώστε από την 1η Ιουλίου να αυξηθεί το πλήθος τους ανάλογα και με την πρόοδό τους στην καταπολέμηση της πανδημίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, η επιδημιολογική παρακολούθηση και η αξιολόγηση θα είναι συνεχείς.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιες χώρες θα περιληφθούν στη λίστα για τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα από την 1η Ιουλίου, από τις σχετικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών της ελληνικής κυβέρνησης έχει γίνει αντιληπτό ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην αξιολόγηση σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και της ζώνης Σένγκεν. Υπενθυμίζεται επίσης πως από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή