Μετά τα πανηγύρια πρώτη προτεραιότητα η πραγματική σύγκλιση

Μετά τα πανηγύρια πρώτη προτεραιότητα η πραγματική σύγκλιση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιτάχυνση της πραγματικής σύγκλισης αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών, ανέφερε χθες στην πρώτη συνέντευξη του 2002 ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Υπογράμμισε το δύσκολο διεθνές περιβάλλον εντός του οποίου κινείται η ελληνική οικονομία, η οποία όπως είπε, μπορεί να κινητοποιεί ισχυρές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, αντιστεκόμενη στην καθίζηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου επιχείρησε στην πρώτη επαφή με τους δημοσιογράφους να μεταδώσει πνεύμα αυτοσυγκράτησης, μετά τους «ρωμαϊκούς» πανηγυρισμούς για την είσοδο στο ευρώ, που δεν είναι παρά μόνο η αρχή του δύσκολου δρόμου που έχει μπροστά της η Ελλάδα.

Εθεσε σαν κυρίαρχο στοιχείο τον ανταγωνισμό, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πραγματική σύγκλιση (σύγκλιση μισθών και εισοδημάτων) αλλά και να αντιμετωπισθεί η ανεργία.

Κατά τον ίδιο, εφόσον η χώρα διατηρήσει τα επόμενα χρόνια ρυθμό ανάπτυξης δύο εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο του αντιστοίχου ευρωπαϊκού, θα καταφέρει να πετύχει το 85% του μέσου ετήσιου εισοδήματος, στα επόμενα πέντε χρόνια.

Αρνήθηκε να προσδιορίσει το χρόνο της απολύτου επιτυχίας της πραγματικής σύγκλισης, ενώ ταυτόχρονα δεν φάνηκε να αποδέχεται την εκτίμηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμου για επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης έπειτα από μία εικοσαετία.

Αναφερόμενος στο νέο νόμισμα ο υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά «ότι οι ωφέλειες του ευρώ θα αφορούν πρώτα από όλα το μεγαλύτερο ανταγωνισμό και τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος».

«Για τους Ελληνες», συνέχισε, «η εισαγωγή του ευρώ σημαίνει και μια νέα περίοδο σύγκρισης διαρκούς πλέον και καθημερινής με τις άλλες χώρες και οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση, το πώς θα μπορέσουμε με την κατάλληλη οικονομική πολιτική να προσαρμοστούμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Ο υπουργός ερωτήθηκε επίσης και για τις τελευταίες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, γύρω από τις οποίες επικράτησε μεγάλη σύγχυση την προηγούμενη εβδομάδα. Απέφυγε με παρελκυστικό τρόπο να διευκρινίσει το τι πρόκειται να γίνει και παρέπεμψε στις ενστάσεις που έχουν κληθεί να κάνουν στο ακόλουθο διάστημα οι δήμοι.

Για την περίπτωση της Αργεντινής ανέφερε ότι όλη η διεθνής κοινή γνώμη συμπαρίσταται στο λαό της, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί, ώστε το ταχύτερο να υπάρξει διέξοδος από τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στο μέτρο των δυνατοτήτων της θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης της Αργεντινής, ώστε να ξεπεραστούν το ταχύτερο τα σημερινά αρνητικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της.

Αναφερόμενος στις αιτίες κατάρρευσης της οικονομίας της Αργεντινής σημείωσε ότι ήταν αποτέλεσμα της πρόσδεσης του νομίσματός της σε ένα ισχυρό νόμισμα, χωρίς να υπάρχει καμία διαδικασία θεσμικής σύγκλισης με την οικονομία της χώρας, της οποίας ατύπως υιοθετήθηκε το νόμισμα.

Δεν έγινε νομισματική ένωση ΗΠΑ και Αργεντινής αλλά απλώς μια μονομερής πρόσδεση που κατέληξε στα γνωστά αποτελέσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT