Πρόκληση και ευκαιρία για την πραγματική σύγκλιση

Πρόκληση και ευκαιρία για την πραγματική σύγκλιση

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πραγματική σύγκλιση αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα, μετά την είσοδο στο ευρώ, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην πρώτη συνέντευξη του χρόνου επιχείρησε να μεταδώσει πνεύμα αγώνα και αυτοσυγκράτησης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επίτευξη της ανταγωνιστικότητας, που θα βοηθήσει να αυξηθεί η απασχόληση.

Περιέγραψε το δύσκολο διεθνές περιβάλλον που κινείται η ελληνική οικονομία, η οποία, τόνισε, μπορεί και κινητοποιεί ισχυρές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, αντιστεκόμενη με επιτυχία στην πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Αναφερόμενος στο ευρώ υπογράμμισε ότι τα θετικά θα αφορούν πρώτα από όλα τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό και τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος. Αυτό, σημείωσε, θα ωφελήσει πρωτίστως τον καταναλωτή.

Για τους Ελληνες τόνισε «σημαίνει και μια νέα περίοδο σύγκρισης διαρκούς πλέον και καθημερινής με τις άλλες χώρες και οικονομίες της Ευρωζώνης. Και αυτή ακριβώς είναι η μεγάλη πρόκληση, το πώς θα μπορέσουμε με την κατάλληλη οικονομική πολιτική να προσαρμοστούμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, εφόσον η χώρα διατηρήσει τα επόμενα χρόνια ρυθμό ανάπτυξης δύο εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο του αντιστοίχου ευρωπαϊκού, θα καταφέρει να πετύχει το 85% του μέσου ετήσιου εισοδήματος, στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο υπουργός ρωτήθηκε επίσης και για τις τελευταίες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, γύρω από τις οποίες επικράτησε μεγάλη σύγχυση την προηγούμενη εβδομάδα. Απέφυγε με παρελκυστικό τρόπο να διευκρινίσει το τι πρόκειται να γίνει και παρέπεμψε αορίστως στις ενστάσεις που έχουν κληθεί να κάνουν στο ακόλουθο διάστημα οι δήμοι. Δ.Γ.Π.

Για την περίπτωση της Αργεντινής ανέφερε ότι όλη η διεθνής κοινή γνώμη συμπαρίσταται στο λαό της, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να κινητοποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί, ώστε το ταχύτερο να υπάρξει διέξοδος από τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT