Στήριξη και ατομικών επιχειρήσεων μέσω των κρατικών δανείων

Στήριξη και ατομικών επιχειρήσεων μέσω των κρατικών δανείων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη ατομικών επιχειρήσεων που δεν απασχολούν προσωπικό, αλλά ασκούν δραστηριότητα που χρήζει στήριξης στην επιστρεπτέα προκαταβολή, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Στακούρα. Οπως ανέφερε ο υπουργός στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων, αφού θα ενσωματώνονται πλέον στοιχεία μείωσης τζίρου και Απριλίου και Μαΐου. Σημείωσε δε ότι θα διευρυνθεί και η περίμετρος των επιχειρήσεων που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο σχήμα στήριξης, ώστε να συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που δεν είχαν μπει στην πρώτη φάση.

Η δεύτερη φάση (συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ) θα τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου ενώ τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, θα μπορούν να συμμετάσχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την προϋπόθεση ότι και τα νέα στοιχεία που θα προκύπτουν για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο θα επιβεβαιώνουν τη μείωση του τζίρου τους. Ωστόσο, από το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται, θα αφαιρείται το ποσό που έχουν ήδη λάβει.

Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση εντάχθηκαν 51.500 επιχειρήσεις, στις οποίες πιστώθηκαν ποσά συνολικού ύψους 580 εκατ. ευρώ, δηλαδή –κατά μέσον όρο– περίπου 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Από αυτές, 7.437 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζομένους, 29.664 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζομένους και 11.211 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζομένους.

Δηλαδή, το 58% των συνόλου των επιχειρήσεων που έλαβαν το κρατικό δάνειο διαθέτει από 1 έως 5 εργαζομένους και το 94% μέχρι 20 εργαζομένους.

Επιπροσθέτως, στο πρόγραμμα ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ήδη εγκριθεί χορηγήσεις ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ σε 20 ημέρες, όταν στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα, το ΤΕΠΙΧ Ι, είχαν εγκριθεί 200 εκατ. ευρώ σε 10 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το κρατικό δάνειο παρέχει περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2021 και στη συνέχεια 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πολύ χαμηλό επιτόκιο (κάτων του 1%). Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι είναι είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή