Ελληνικά ομόλογα αξίας 4,6 δισ. αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του έκτακτου QE

Ελληνικά ομόλογα αξίας 4,6 δισ. αγόρασε η ΕΚΤ μέσω του έκτακτου QE

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο QE της ΕΚΤ έχει στηρίξει σημαντικά την αγορά, συμβάλλοντας στη μείωση άνω του 60% που έχει καταγράψει το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, με την απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων να έχει σημειώσει βουτιά στο 1,47% από 4% μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (PEPP), το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου με στόχο τη στήριξη της Ευρωζώνης από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, έχει αγοράσει συνολικά ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε την Τρίτη και για πρώτη φορά αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές στις οποίες έχει προχωρήσει υπό το πρόγραμμα PEPP, τα οποία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι ήταν ιδιαίτερα «επικεντρωμένο» στη στήριξη της αγοράς ομολόγων της Ιταλίας, καθώς η εκτόξευση του χρέους της χώρας –λόγω των έκτακτων εκδόσεων κρατικών ομολόγων στις οποίες προχωράει με στόχο τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας της– είχε αρχίσει να προκαλεί έντονες ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αγόρασε ιταλικά ομόλογα αξίας 37,4 δισ. ευρώ το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου.

Σημαντική ήταν και η στήριξη της Ισπανίας και της Γαλλίας, με την ΕΚΤ να έχει αγοράσει συνολικά ομόλογα αξίας 22,4 δισ. ευρώ και 23,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι γερμανικοί τίτλοι με τις συνολικές αγορές στα 46,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει εταιρικά ομόλογα ύψους 10,6 δισ. ευρώ και εμπορικά χρεόγραφα ύψους 35,4 δισ. ευρώ, έναντι 186,6 δισ. ευρώ που ήταν οι αγορές κρατικών τίτλων από την αρχή του προγράμματος. Οι συνολικές αγορές assets υπό το πρόγραμμα PEPP διαμορφώθηκαν στα 234,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαΐου.

Περαιτέρω στήριξη

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με τους τρέχοντες ρυθμούς αγορών της ΕΚΤ το πρόγραμμα PEPP θα έχει εξαντληθεί έως τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, με πολλούς να αναμένουν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει την Πέμπτη περαιτέρω μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και την αύξηση του μεγέθους του PEPP. «Σήμα» για μία τέτοια κίνηση έχουν άλλωστε δώσει και αρκετά μέλη του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας μέσα από δηλώσεις τους το τελευταίο διάστημα, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν την επέκτασή του και το 2021.

Ελκυστική επένδυση

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Ντάνιελ Λενζ, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της DZ Bank, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μία πολύ ελκυστική επενδυτική επιλογή αυτή τη στιγμή, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές, λόγω και της συμμετοχής τους στο νέο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ. Οπως εκτιμά, οι ελληνικοί τίτλοι θα επωφεληθούν επίσης και από μία πιθανή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα θα είναι και από τους μεγάλους ωφελημένους των κεφαλαίων που θα διανεμηθούν σε επιδοτήσεις και δάνεια, σε όρους ΑΕΠ. Ετσι, οι επενδυτές πρόκειται να επωφεληθούν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες από την περαιτέρω μείωση που αναμένεται να σημειώσουν τα ελληνικά spreads.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή