Προέγκριση χωροθέτησης για τρεις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

Προέγκριση χωροθέτησης για τρεις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εξασφάλισαν προέγκριση χωροθέτησης, ωστόσο αβέβαιη παραμένει η υλοποίησή τους καθώς οι παράγοντες που σχετίζονται με το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) αναμένεται να εισηγηθεί προτάσεις που θα άρουν τα χρηματοοικονομικά εμπόδια για τη βιωσιμότητα των μονάδων, με στόχο μέσα στο καλοκαίρι να ξεκινήσουν τα τρία πρώτα εργοτάξια για την παραγωγή συνολικά 935 MW από ιδιώτες παραγωγούς.

Προέγκριση χωροθέτησης εξασφάλισε η εταιρεία ENELCO (κοινοπραξία ENEL και Ομίλου Κοπελούζου) για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 440 MW στη Χαιρώνεια Λιβαδειάς, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή μονάδας ισχύος 250 MW στη Βοιωτία (Αγ. Νεκτάριο) και ο Ομιλος Μυτιληναίου για την κατασκευή σταθμού ισχύος 245 MW στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε ένα μήνα αναμένεται να εγκριθούν άλλες δύο άδειες χωροθέτησης, μία για τη δεύτερη μονάδα της ENELCO ισχύος 440 MW στον Εβρο και μία για τη μονάδα της AA-Holdings ισχύος 390 MW στη Βιομηχανική Περιοχή της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, στην περίπτωση που δεν καταφέρουν οι εν λόγω ιδιωτικές επενδύσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι εργασίες και προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία το 2004 αναμένεται αυξημένη κατά 600 MW, θα πρέπει ο υπουργός Ανάπτυξης να αναθέσει στη ΔΕΗ την κατασκευή μίας ακόμη μονάδας που θα εξασφαλίζει την επάρκεια του συστήματος. H ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου, στην περίπτωση αυτή να προχωρήσει στην κατασκευή της μονάδας, και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει ήδη οικονομικές προσφορές από δύο εταιρείες. Ακόμη όμως και σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η ανάθεση θα πρέπει να γίνει άμεσα και το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο, λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στη διεθνή αγορά σε αεριοστροβίλους. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, διαφορετικά η επάρκεια του συστήματος το 2004, και μάλιστα τον Ιούλιο που είναι ο μήνας με την υψηλότερη ζήτηση, καθίσταται επισφαλής.

Στο μεταξύ και στο πλαίσιο της προώθησης της υλοποίησης των ιδιωτικών μονάδων, η PAE παρέδωσε προσφάτως στον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και στη ΔΕΠΑ την πρότασή της για τα τιμολόγια φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της PAE αναφέρεται σε τιμολόγια χαμηλότερα από αυτά της ΔΕΠΑ, που όμως δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη της εταιρείας.

2) Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT