Στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η τύχη της Creta Farms

Στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η τύχη της Creta Farms

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητείται αύριο Παρασκευή στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου η επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης της Creta Farms με στρατηγικό επενδυτή την IMPALA ενώ η αλλαντοβιομηχανία επιχειρεί να επανεκκινήσει και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά την διαταραχή από το lockdown και την πολύμηνη αντιπαράθεση των παλαιών μετοχών που την οδήγησε στο χείλος της καταστροφής.

Προ μηνός η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε ομόφωνα την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της Creta Farms από τον όμιλο Bella, μέσω της θυγατρικής του Impalla Hellas, σε τμήμα του ενεργητικού και του παθητικού της Creta Farms. Πλέον μένει η επικύρωση της συμφωνίας από το Πρωτοδικείο . Εντωμεταξύ η Creta Farms με την ενδιάμεση διοικητική ομάδα κατάφερε σύμφωνα με πηγές της αγοράς να ανταποκριθεί στην πρωτόγνωρη συγκυρία που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού. H επαναφορά των προϊόντων της στα ράφια των σούπερ μάρκετ προχώρησε και η εταιρεία εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά κανονικότητας, έχοντας λάβει εκτός από το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την έγκριση των πιστωτριών τραπεζών για την ενίσχυση της με ρευστότητα 2 εκατομμυρίων.

Το τελευταίο κεφάλαιο της διάσωσης της Creta Farms θα κλείσει με την εκδίκαση της υπόθεσης και την έγκριση του επιχειρηματικού σχεδίου από το Πρωτοδικείο, με την επίσημη δημοσίευση της απόφασης να αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Η καθυστέρηση που προκλήθηκε από το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία ενέτεινε πάντως τις πιέσεις στην λειτουργία της εταιρείας εξηγούν πηγές από την Creta. Οι ίδιες πηγές διατυπώνουν την ανησυχία τους για οποιαδήποτε τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση πέραν του καλοκαιριού καθώς μια τέτοια εξέλιξη «θα διακινδυνεύσει το όλο εγχείρημα της διάσωσης, με σημαντικές προεκτάσεις στην τοπική κοινωνία και οικονομία». Η αναφορά γίνεται σχετικά με την απευκταία προοπτική τυχόν αναβολής της συζήτησης, που θα εκληφθεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «μόνον ως προσπάθεια κωλυσιεργίας και υπονόμευσης του εγχειρήματος διάσωσης της Creta Farms».

Η καθυστέρηση της εκδίκασης λόγω της πανδημίας δεν επηρέασε την νομική προστασία της Creta αφού αυτή απολαμβάνει τις σχετικές πρόνοιες από τη στιγμή που κατέθεσε την συμφωνία εξυγίανσης προς επικύρωση. Όμως η καθυστέρηση «δημιουργεί πρόβλημα στο rollout του business plan που έχει συμφωνηθεί αν και παρόλα αυτά η εταιρία είναι σε συνεχή επαφή με τον επενδυτή για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν» αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Η εταιρία σήμερα θα έπρεπε να τροφοδοτεί τον κλάδο HORECA όπου ιστορικά αναλογούσε το 40% των πωλήσεων της. Αυτή η πηγή εσόδων, με το κλείσιμο των ξενοδοχείων έχει περιέλθει σχεδόν στο μηδέν. Η Impala έχει στηρίξει την Creta με σημαντικές πιστώσεις πρώτων υλών και με την πρόσφατη εκταμίευση των 2 εκατ. με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Συνολικά η IMPALA μέσω της Bella Bulgaria έχει σήμερα μια έκθεση περίπου 5 εκατ. στην Creta Farms συμπεριλαμβανομένων και ανοικτών πιστώσεων. Επίσης η Λακωνική, συμφερόντων της, παράγει κωδικούς private label στην Κρήτη για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας, την ντόπια παραγωγή αλλά και το cash flow της Creta.

Οι πιστώτριες τράπεζες άναψαν το πράσινο φως για την ενίσχυση της εταιρείας με ρευστότητα 2 εκατ., χρηματοδότηση, που είχαν δεσμευτεί να χορηγήσουν στη Creta , στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, που υπέγραψαν με την Impala Invest. Για τα 2 αυτά εκατομμύρια η IMPALA έχει ενεχυριάσει τις μετοχές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή