OEK: αναμόρφωση στεγαστικής πολιτικής – μείωση επιτοκίων

OEK: αναμόρφωση στεγαστικής πολιτικής – μείωση επιτοκίων

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναμόρφωση της στεγαστικής του πολιτικής αναμένεται να προχωρήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (OEK), διευρύνοντας τις κατηγορίες των δικαιούχων και μειώνοντας παράλληλα τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που χορηγεί.

Ηδη, με απόφαση που υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. E. Τζιόλας, όσα δάνεια επισκευής και αποπεράτωσης χορηγήθηκαν από τις 12.12.96 μέχρι σήμερα ή θα χορηγηθούν στο μέλλον, θα εξοφληθούν ατόκως, εφόσον προέρχονται αποκλειστικά από κεφάλαια του Οργανισμού.

Η κατάργηση των επιτοκίων, τα οποία κυμαίνονται από 1%,1,5% έως 5%, αφορά ήδη 18.300 δικαιούχους οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν για την επισκευή ή την αποπεράτωση της κατοικίας τους, από το 1996 μέχρι σήμερα, με ποσά που κυμαίνονται από 4 έως 6 εκατομμύρια δρχ. Το ετήσιο όφελος από τη ρύθμιση εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων. Επί παραδείγματι, για το δικαιούχο με ένα παιδί, το ετήσιο όφελος για την αποπληρωμή του δανείου επισκευής θα είναι 168,45 ευρώ (57.400 δρχ.), για το δικαιούχο με δύο παιδιά, 121,5 ευρώ (41.400 δρχ.), ενώ ανάλογα είναι και τα οφέλη για την απολπηρωμή των δανείων αποπεράτωσης. Τα μεμονωμένα άτομα ή τα ζευγάρια θα έχουν όφελος 259,8 ευρώ (88.528 δρχ.), οι δικαιούχοι με δύο παιδιά 143,8 ευρώ (49.012 δρχ.), οι δικαιούχοι με τέσσερα παιδιά 93,14 ευρώ (31.738 δρχ.).

Επίσης, βάσει της ίδιας Απόφασης με την οποία τροποποιήθηκαν οι κοινές υπουργικές Αποφάσεις 50898/96 και 50989/96, ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου μειώνεται από τα 20 στα 15 έτη, ενώ παρέχεται πλέον και περίοδος χάριτος ενός έτους. H εξόφληση των δανείων με τα μηδενικά επιτόκια θα αρχίσει μετά τη δημοσίευση της ρύθμισης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μεταρρύθμιση

Πάντως, παρότι η συγκεκριμένη ρύθμιση απευθύνεται κυρίως στις χαμηλού εισοδήματος κατηγορίες που αξιοποιούν τα επισκευαστικά δάνεια του OEK, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σκοπεύει να διευρύνει, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, τις εισοδηματικές κατηγορίες των δικαιούχων, προκειμένου να κάνουν χρήση των στεγαστικών δανείων και οι κάτοχοι υψηλότερων εισοδημάτων. Αλλωστε, στο νέο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων ο OEK δεν μπορεί να μείνει εκτός της αναμόρφωσης όλου του πλέγματος στεγαστικής πολιτικής η οποία, σύμφωνα με τις παρθενικές εξαγγελίες, από τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, κ. N. Χριστοδουλάκη, πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στην κοινωνική χρησιμότητα των κινήτρων και στην κατάργηση των στρεβλώσεων που υπάρχουν.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ένταξη νέων δικαιούχων στις παροχές του OEK να συνδυαστεί και με την κατάργηση του αφορολόγητου για την αγορά της πρώτης κατοικίας για τους έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα. O υφυπουργός Εργασίας κ. Λ. Τζιόλας με δήλωσή του στην «K» διαβεβαίωσε ότι η άτοκη χορήγηση των δανείων επισκευής και αποπεράτωσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στον Οργανισμό, ο οποίος, ωστόσο, κατέθεσε χθες αγωγή κατά του IKA διεκδικώντας εισπραχθείσες εισφορές ύψους 140 δισ. δρχ.

Η απόφαση για την αγωγή ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ. του OEK, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου κ. Γρ. Φελώνη και αναμένεται να επιταχύνει την υπογραφή της συμφωνίας του IKA με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την καταβολή της οφειλής του Δημοσίου, ύψους 1,3 τρισ. δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT