Πράσινο φως από το Βερολίνο για τουρισμό στην Ελλάδα

Πράσινο φως από το Βερολίνο για τουρισμό στην Ελλάδα

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται Ελληνες ξενοδόχοι για τη δυνατότητα ανάκτησης κάποιου μέρους της φετινής τουριστικής κίνησης μετά την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης για άρση της ταξιδιωτικής οδηγίας που είχε εκδώσει τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας επισημαίνουν πως πριν κυλήσουν μία-δύο εβδομάδες τακτικών αεροπορικών δρομολογίων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συχνότητες πτήσεων, πληρότητα και ομαλότητα στη διεκπεραίωσή τους, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει οποιοδήποτε αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανία ήρε την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για τα ευρωπαϊκά κράτη από τις 15 Ιουνίου, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάικο Μάας. Το 2019 ήρθαν στην Ελλάδα 4 εκατομμύρια Γερμανοί ταξιδιώτες και δαπάνησαν κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες προς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες που θα πάνε στις χώρες τους. Αφησαν, δηλαδή, κατά μέσον όρο εντός των ελληνικών συνόρων περίπου 730 ευρώ ο καθένας. Ετσι γίνεται καλύτερα αντιληπτή η σημασία της εξέλιξης αυτής. «Αποφασίσαμε ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση για τον καθορισμένο κύκλο χωρών δεν θα συνεχιστεί, αλλά θα αντικατασταθεί από ταξιδιωτικές συμβουλές», δήλωσε ο κ. Mάας αναφερόμενος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στις χώρες Σένγκεν και στη Βρετανία.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές θα αφορούν συνολικά 31 κράτη και σε όσα από αυτά, όπως η Ελλάδα, τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά είναι καλύτερα, θα είναι και πιο ευνοϊκές οι γερμανικές οδηγίες. Η Γερμανία θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ο κ. Mάας, επισημαίνοντας ότι οι προειδοποιήσεις θα μπορούσαν να τεθούν ξανά σε ισχύ εάν τα νέα κρούσματα ξεπεράσουν τα 50 ανά 100.000 ανθρώπους σε μία εβδομάδα στη συγκεκριμένη χώρα.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν ήδη αρχίσει να ξανανοίγουν τα σύνορά τους σε μια προσπάθεια να επανεκκινήσουν την τουριστική βιομηχανία τους.

Πτήσεις από TUI

Ο μεγάλος γερμανικός tour operator TUI ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αρχίζει εκ νέου πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, με την πρώτη πτήση να προγραμματίζεται για την Πορτογαλία στις 17 Ιουνίου. «Κύριοι προορισμοί μας θα είναι οι Βαλεαρίδες και οι Κανάριοι Νήσοι, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος», δήλωσε ο επικεφαλής της TUI για τη γερμανική αγορά Mάρεκ Aντρίτζακ.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σημείωσε: «Γνωρίζω ότι αυτή η απόφαση εγείρει μεγάλη ελπίδα και προσδοκίες, αλλά θέλω να πω ξανά: Οι προειδοποιήσεις ταξιδιού δεν είναι απαγόρευση ταξιδιού και οι ταξιδιωτικές συμβουλές δεν αποτελούν πρόσκληση για ταξίδι». Προειδοποίησε, επίσης, ότι το Βερολίνο δεν θα επαναλάβει την άνευ προηγουμένου δαπανηρή προσπάθεια να επαναπατρίσει τους Γερμανούς από όλον τον κόσμο, όπως έπραξε τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας.

Η Γερμανία διατήρησε σε ισχύ και μετά τις 15 Ιουνίου την ταξιδιωτική προειδοποίηση για την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επανεξετάσει την πολιτική της για τα ταξίδια στο εξωτερικό έπειτα από την αναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την επόμενη εβδομάδα, σχετικά με το εάν θα επεκτείνει τους περιορισμούς εισόδου για πολίτες τρίτων χωρών, δήλωσε ο κ. Μάας. Αλλες σημαντικές χώρες-αγορές για την Ελλάδα, όπως η Βρετανία, εξακολουθούν να συμβουλεύουν ή να απαγορεύουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός, με πρώτη την Ισπανία, για τους Βρετανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι, όταν αρθούν οι περιορισμοί, σύμφωνα με έρευνα της TUI σε δείγμα 2.000 Βρετανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή