Γάλλοι και Ολλανδοί πρώτοι με διαφορά στη χρήση του ευρώ

Γάλλοι και Ολλανδοί πρώτοι με διαφορά στη χρήση του ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα φαίνεται πως ξεπέρασε το ευρώ την πρώτη πραγματική δοκιμασία, την χθεσινή πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του υπό «κανονικές συνθήκες», με ανοιχτά τα καταστήματα σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι δε πολίτες των «12» της Ζώνης Ευρώ έχουν επιδοθεί σε έναν ιδιότυπο διαγωνισμό για το ποια χώρα θα είναι εκείνη που θα επιτύχει την υψηλότερη χρήση του νέου νομίσματος.

Συνολικά, την Τετάρτη, η μία στις 5 εμπορικές συναλλαγές στην Ευρώπη έγινε αποκλειστικά (τόσο η πληρωμή όσο και τα ρέστα) με ευρώ, όμως με σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Αρνητική πρωταγωνίστρια είναι μέχρι στιγμής η Ιταλία, όπου μόλις το 3% των συναλλαγών έγιναν την Τετάρτη αποκλειστικά σε ευρώ, έναντι ποσοστού που έφθασε το 50% στη Γαλλία και στην Ολλανδία, που είναι μέχρι στιγμής και η «πρωταθλήτρια» της μετάβασης στο νέο νόμισμα. Στην Ελλάδα, θα πρέπει να σημειωθεί, η Επιτροπή ανακοίνωσε πως την Τετάρτη, περισσότερο από το 90% των ταμειακών μηχανών είχε ήδη προσαρμοσθεί στο ευρώ. Στοιχεία για τη χρήση του ευρώ στη χώρα δεν εδόθησαν χθες, αλλά παράγοντες της Επιτροπής μας τόνιζαν ότι οι ενδείξεις που υπάρχουν καταδεικνύουν χρήση σαφώς υψηλότερη από εκείνη της Ιταλίας.

Μάλιστα, ο (Ιταλός) πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι αναγκάσθηκε χθες να ζητήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για αγώνα δρόμου». Ομως είναι ενδεικτική και η δήλωση εκπροσώπου του ολλανδικού υπουργείου οικονομικών, ο οποίος ανακοινώνοντας τα στοιχεία για τη χώρα του, ένιωσε την ανάγκη να αναφέρει και πως πρόκειται για «στοιχεία πολύ καλύτερα από εκείνα της Ιταλίας»… Γενικότερα, εκτιμάται ότι από τα 304 εκατομμύρια κατοίκων της Ζώνης Ευρώ, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια είχαν την Τετάρτη στην κατοχή τους κέρματα και 60 και πλέον εκατομμύρια χαρτονομίσματα ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει από τα 12 κράτη της Ζώνης Ευρώ η Επιτροπή, ουσιαστική ανωμαλία δεν έχει μέχρι στιγμής παρατηρηθεί, πέραν ορισμένων περιστατικών κερδοσκοπίας, ενός πλαστού χαρτονομίσματος στη Γερμανία και των προβλημάτων που εμφανίζονται σε πολλά καταστήματα όταν έρχεται η ώρα να δοθούν τα ρέστα. Ενα θέμα που έχει ανακύψει είναι η εν πολλοίς αναμενόμενη κερδοσκοπία, η αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών λόγω ευρώ. Πρόκειται για ένα φαινόμενο του οποίου η πλήρης έκταση δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί και μέχρι τούδε βασίζεται κυρίως σε ανεκδοτολογικού χαρακτήρα αφηγήσεις, κυρίως για ανατιμήσεις σε εστιατόρια (αλλά και τους ιταλικούς οίκους ανοχής). Εν τέλει, η εικόνα θα καταστεί κάπως σαφέστερη, μόνο με την έκδοση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ένταξη νέων δικαιούχων στις παροχές του OEK να συνδυαστεί και με την κατάργηση του αφορολόγητου για την αγορά της πρώτης κατοικίας για τους έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα. O υφυπουργός Εργασίας κ. Λ. Τζιόλας με δήλωσή του στην «K» διαβεβαίωσε ότι η άτοκη χορήγηση των δανείων επισκευής και αποπεράτωσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας στον Οργανισμό, ο οποίος, ωστόσο, κατέθεσε χθες αγωγή κατά του IKA διεκδικώντας εισπραχθείσες εισφορές ύψους 140 δισ. δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT