Στις πρώτες θέσεις της «κούρσας» μετάβασης στο ευρώ η χώρα μας

Στις πρώτες θέσεις της «κούρσας» μετάβασης στο ευρώ η χώρα μας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μισές και πλέον συναλλαγές στην Ελλάδα γίνονται πλέον αποκλειστικά σε ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της «κούρσας» για την ολοκληρωτική μετάβαση στο ευρώ.

Συγκεκριμένα, το 50% και πλέον των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη αποκλειστικά σε ευρώ (τόσο η πληρωμή όσο και τα «ρέστα»), εντάσσοντας την Ελλάδα στις χώρες εκείνες με τον υψηλότερο όγκο τέτοιων συναλλαγών. Μαζί της βρίσκονται η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, η οποία κατέχει και την πρώτη θέση, καθώς περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αγοραπωλησιών γίνονται ήδη αποκλειστικά σε ευρώ.

Σύμφωνα με τα (διορθωμένα) στοιχεία που εδόθησαν χθες στη δημοσιότητα, τον όμιλο αυτό στον οποίο περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ακολουθεί ένας δεύτερος τεσσάρων κρατών με χρήση τουλάχιστον 25%, τον οποίο αποτελούν η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία.

Οι δυσκολίες συγκέντρωσης των στοιχείων και αξιολόγησής τους καθίστανται σαφείς, από το γεγονός ότι την Πέμπτη είχε ανακοινωθεί πως η Γαλλία είχε ποσοστό 50%, το οποίο διορθώθηκε στη συνέχεια σε 25%, ενώ το 3% της Ιταλίας για την ίδια ημέρα, απεδείχθη τελικά ότι ήταν σχεδόν 10%. Ωστόσο, το πρόβλημα της Ιταλίας παραμένει.

Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των αυτόματων ταμειακών μηχανών (ATM) των τραπεζών στο νέο νόμισμα, στην Ελλάδα αυτή αναμενόταν να έχει φθάσει χθες στο απόλυτο 100%, μαζί με τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Πάντως όλες οι χώρες αναμενόταν να έχουν σήμερα ποσοστό μετατροπής των ATM 100%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η χώρα με τον μικρότερο βαθμό μετατροπής των ATM. Ισως το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μέχρι τούδε είναι και το πλέον ενδεικτικό του ενθουσιασμού που έχει καταλάβει τους Ευρωπαίους: προσπαθούν όσο το δυνατόν να πληρώνουν με τα παλαιά εθνικά νομίσματα, ακόμα και όταν διαθέτουν ευρώ, ούτως ώστε να… απαλλαγούν το ταχύτερο δυνατόν από τις δραχμές, τα μάρκα τις λίρες και τα φράγκα τους. Αυτή δε η μετατροπή, των μεγάλων ιδίως καταστημάτων, σε πραγματικά ανταλλακτήρια συναλλάγματος, όπου οι πελάτες καταθέτουν εθνικό νόμισμα και λαμβάνουν ρέστα σε ευρώ, έχει δημιουργήσει ελλείψεις ευρώ στα καταστήματα αυτά. Εν ολίγοις καθώς εμφανίζουν σημαντικές εκροές αλλά συγκριτικά μικρές εισροές του νέου νομίσματος, με αποτέλεσμα να αδειάζουν ταχύτατα τα ταμεία τους.

Ετσι η επιτροπή απηύθυνε χθες έκκληση στους καταναλωτές να επιστρέφουν τα εθνικά νομίσματα που κατέχουν στις τράπεζες και όχι στα καταστήματα. Οπως δε τόνισε ο εκπρόσωπος του αρμοδίου για το ευρώ επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, κ. Γεράσιμος Θωμάς, όλη η προσπάθεια εστιάζεται τώρα στην επιτάχυνση της ροής κερμάτων αλλά και χαρτονομισμάτων αξίας 5 και 10 ευρώ, από τις κεντρικές τράπεζες στις εμπορικές και από αυτές στα καταστήματα.

Το επόμενο βήμα θα είναι το εξίσου τιτάνιο έργο της συγκέντρωσης των εθνικών νομισμάτων στις κεντρικές τράπεζες, για την τελική απόσυρσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT