Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες για προσλήψεις

Επιφυλακτικοί οι επιχειρηματίες για προσλήψεις

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία του κορωνοϊού επανέφερε την απαισιοδοξία στους κόλπους των Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις προσλήψεις κατά το τρίτο και κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup. Βάσει αυτής, το 15% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 17% προβλέπει μείωση και το 64% δεν προβλέπει κάποια αλλαγή.

Μάλιστα, στους 6 από τους συνολικά 7 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι εργοδότες προβλέπουν μείωση του αριθμού των απασχολουμένων, με τους τομείς των κατασκευών, της βιομηχανίας και του τουρισμού να αναμένεται ο πιο αδύναμος ρυθμός προσλήψεων.  Μετά την εποχική προσαρμογή των δεδομένων, οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης ανέρχονται σε -7%. Οι προοπτικές προσλήψεων είναι οι πιο αδύναμες που έχουν καταγραφεί εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και εμφανίζονται αποδυναμωμένες κατά 31 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Στην έρευνα προοπτικών απασχόλησης της ManpowerGroup για το γ΄ τρίμηνο προστέθηκαν δύο ερωτήσεις σχετικά με την CΟVID-19: «Πόσο από την κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα του οργανισμού σας έχει σταματήσει/τεθεί σε αναστολή από το ξέσπασμα της COVID-19;» και «Πότε πιστεύετε πως η εταιρεία σας θα επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα προσλήψεων;». Το 65% των εργοδοτών αναφέρει πως η επιχειρηματική τους δραστηριότητα επηρεάστηκε από την COVID-19, με το 79% να προβλέπει πως οι προθέσεις προσλήψεων θα επιστρέψουν στα προ COVID-19 επίπεδα εντός των επόμενων 12 μηνών.

Το 45% των εργοδοτών της πρωτογενούς παραγωγής (βιομηχανία εξόρυξης, γεωργία, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση) δείχνει πιο αισιόδοξο καθώς πιστεύει ότι θα επιστρέψει στα προ COVID-19 επίπεδα προσλήψεων εντός των τριών επόμενων μηνών.

«Οι επιπτώσεις της COVID-19 έχουν ήδη ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία και στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, η οικονομία έδειξε σημάδια ανάκαμψης –έπειτα από παρατεταμένη περίοδο κρίσης–, αλλά δυστυχώς η COVID-19 ανέστρεψε αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με την έρευνά μας, το μεγαλύτερο πλήγμα στις προθέσεις προσλήψεων προκύπτει στους τομείς του τουρισμού, των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, όπου οι προοπτικές είναι οι πιο αδύναμες που έχουν αναφερθεί εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδος. Μάλιστα, οι πλέον απαισιόδοξες συνολικές προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται από τους εργοδότες στον τομέα των κατασκευών, με -16%.  Δυσοίωνες προοπτικές  αναφέρονται επίσης στον τομέα της βιομηχανίας/παραγωγής με -14% και ακολουθεί ο τουρισμός με -13%. Στον αντίποδα, οι εργοδότες στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής (βιομηχανία εξόρυξης, γεωργία, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο και ύδρευση) αναμένουν εύλογο κλίμα προσλήψεων, με προοπτικές της τάξης του +10%.

Σε επίπεδο περιφέρειας, οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής αναμένουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών κατά το προσεχές τρίμηνο, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -3%. Οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναμένουν για το προσεχές τρίμηνο τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων από το 2013, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -8%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή