Πακέτο 30 εκατ. για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

Πακέτο 30 εκατ. για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πέρυσι θα είναι οι ωφελούμενοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, που θα μπορέσουν φέτος να πάνε φθηνές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού και επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης παρουσίασαν χθες το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ έναντι 10 εκατ. ευρώ που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τον εσωτερικό τουρισμό. Το φετινό πρόγραμμα 2020-2021 που αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου προβλέπεται να καλύψει 300.000 ωφελουμένους έναντι 140.000 πέρυσι. Παράλληλα θα «τρέχει» μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου το περυσινό πρόγραμμα 2019-2020, το οποίο πήρε παράταση ώστε να ενεργοποιηθούν και οι 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού που μένουν ακόμη αναξιοποίητες από το περυσινό πρόγραμμα.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντική επιδότηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, με τον κάτοχο του voucher να πληρώνει μόνο το 1/3 της τιμής. Ετσι, η συνολική έκπτωση μπορεί να φθάσει ακόμη και το 66% του κόστους, καθώς τα 2/3 της τιμής θα τα μοιράζονται ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοϊκή εταιρεία. Ειδικά για τα ΑμεΑ προβλέπεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Επίσης, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει 6 και όχι 5 διανυκτερεύσεις καθώς και μειωμένη συμμετοχή του ωφελουμένου. Το ανώτατο ποσό συμμετοχής φτάνει στα 11,5 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση. Οσον αφορά τα ξενοδοχεία, στο νέο πρόγραμμα μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25% έναντι 40% πέρυσι.

Κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ευχαριστώντας τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, επεσήμανε πως η επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων έχει στόχο τη δημιουργία ισχυρών κινήτρων για διακοπές στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς, μέχρι τώρα, επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Στο πλαίσιο αυτό, διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω και εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, ο νομός Εβρου. Μάλιστα, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης κάλεσε τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν τις αυξημένες επιδοτήσεις που το καθιστούν ελκυστικότερο, ώστε να ενισχυθεί άμεσα ο εσωτερικός τουρισμός. 

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

• 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

• Ελαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

• Ελαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

• Συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

• Είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο ειδικό μητρώο ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ. Η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, δηλαδή ανά δύο χρόνια, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνεται ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, με την οποία λαμβάνονται υπ’ όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης. Κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή