Ενίσχυση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ

Ενίσχυση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν με την επιλογή του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου για τη θέση του προέδρου του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ήθελε να σηματοδοτήσει ότι το κέντρο βάρος της δράσης του μετατοπίζεται στη μεταποίηση, τότε η συγκυρία είναι –με έναν δραματικό τρόπο– ιδανική.

Η πανδημία ανέδειξε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, πόσο ευάλωτο είναι το μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται σε υπερβολικό βαθμό στις υπηρεσίες. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τη χώρα μας, όπου η ανάγκη για ένα success story –ύστερα από μια δεκαετή περίοδο βαθιάς ύφεσης– έφερε τον τουρισμό στο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας και των προσδοκιών για έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Τιτάν, θα εκλεγεί πρόεδρος στην αυριανή γενική συνέλευση του ΣΕΒ, αντικαθιστώντας τον Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος αποχωρεί από την προεδρία της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της χώρας, ύστερα από τρεις θητείες, που συνέπεσαν με τη μακρόχρονη δημοσιονομική κρίση και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της. 

Ωστόσο, και ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μια στιγμή που η χώρα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία την εξάπλωση της πανδημίας, επιχειρεί να επανεκκινήσει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σε συνθήκες αβεβαιότητας, αλλά και να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων προτίθεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Βιώσιμο μοντέλο

Το ερώτημα είναι πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κεφάλαια και εάν θα οδηγήσουν σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Ως προς αυτό, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, στην αυριανή γενική συνέλευση, αναμένεται να τονίσει ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί και επιβάλλεται να πρωταγωνιστήσει σήμερα, και θα μιλήσει για την ανάγκη ο κόσμος των επιχειρήσεων να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, στους εργαζομένους και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Ετσι θα καταστεί ξανά ελκυστικός ο κόσμος της παραγωγής, τώρα που το πρόταγμα της βιομηχανικής αναγέννησης καθίσταται κρίσιμο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Θα αναφερθεί στην Ελλάδα που παράγει και στη σημασία της μεταποίησης ως πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θα τονίσει ότι πρωταρχικός στόχος για τον ΣΕΒ είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, στόχος αναγκαίος αλλά και ρεαλιστικός που θα ωθήσει στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων καλά αμειβόμενων και σταθερών θέσεων εργασίας.

Οι προκλήσεις

Θα αναφερθεί επίσης στις τρεις κορυφαίες, οριζόντιες προκλήσεις στις οποίες καλούμαστε ως χώρα να ανταποκριθούμε: στην ψηφιακή επανάσταση, στην πράσινη, βιώσιμη ανάπτυξη και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων για μια σύγχρονη αγορά εργασίας.

Επίσης, θα υπογραμμίσει την ανάγκη μετασχηματισμού της παραδοσιακά εσωστρεφούς ελληνικής οικονομίας, μέσα από την ενίσχυση των επενδύσεων στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εκπαίδευση, στη σύγχρονη εταιρική οργάνωση και κοινωνική υπευθυνότητα.

Και φυσικά θα τονίσει ότι είναι «πολύτιμη ευκαιρία που ανοίγεται για τη χώρα μας να αξιοποιήσουμε τους πολύτιμους πόρους που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας εμπιστεύεται και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες και διαρκείς μεταρρυθμίσεις, που οφείλουμε κυρίως απέναντι στους εαυτούς και στα παιδιά μας να κάνουμε».

Στο διοικητικό συμβούλιο ως νέα μέλη θα συμμετάσχουν σημαντικά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, όπως η κ. Ιουλία Τσέτη της Unipharma, ο κ. Γιώργος Περιστέρης του ομίλου ΤΕΡΝΑ και ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από τον όμιλο των ΕΛΠΕ.

Στη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής θα εκλεγεί ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, που γνωρίζει πολύ καλά τον σύνδεσμο, αφού υπήρξε μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2006 έως το 2016, αντιπρόεδρός του την περίοδο 2010-2014 και γενικός γραμματέας την τριετία 2014-2016.

Επιπλέον, είναι ιδρυτής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2016. Επίσης, έχει στενή σχέση με τον νέο πρόεδρο, αφού εδώ και 16 χρόνια είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τιτάν και σύμβουλος διοίκησης από το 2011.

Γυναικεία συμμετοχή

Θα πρέπει να τονιστεί πως μεγάλη αναμένεται και η γυναικεία συμμετοχή στο Γενικό Συμβούλιο, με παρουσίες όπως η Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, η Δανάη Βιτουλαδίτου της «ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής», η Νίκη Γιαβρόγλου της «Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια», η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου από τον Ελληνικό Κόσμο, η Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου της ΙΟΝ, η Αικατερίνη Λαλαούνη της Greek Gold, η Μαριάννα Πολιτοπούλου της ασφαλιστικής ΝΝ Ελλάδος, η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου της «Μύλοι Θράκης», η Ολγα Παναγοπούλου της ΚΟΝΕΞ Α.Ε., η Ντενίζ Τσιμή από τον χώρο της συσκευασίας τροφίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή