Το lockdown εξαφάνισε τα τουριστικά έσοδα στη διάρκεια του Απριλίου

Το lockdown εξαφάνισε τα τουριστικά έσοδα στη διάρκεια του Απριλίου

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δραματική πτώση των αφίξεων ξένων επισκεπτών τον Απρίλιο στη χώρα, κατά 96%, απεικονίζουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Πτώση που συνοδεύτηκε βεβαίως και από πρακτικό μηδενισμό των ταξιδιωτικών εισπράξεων. Ακόμα χειρότερα, αλλά και αυτονόητα εξαιτίας του lockdown, η εικόνα ήταν παρόμοια και τον Μάιο, όπως αναμένεται να δείξουν τα στοιχεία της ΤτΕ τον ερχόμενο μήνα.

Πλέον, και εφόσον όλα πάνε καλά από εδώ και στο εξής, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο εξαιτίας του ενδεχομένου ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας, η τουριστική αγορά αναμένει να δει φέτος μόλις το 25% περίπου του κύκλου εργασιών του 2019. Ενώ όμως αυτό αρχικά ήταν το βασικό σενάριο τώρα σταδιακά εξελίσσεται στο αισιόδοξο, με βασικό χαμηλότερα επίπεδα, κοντά στο 20%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Απρίλιο οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 96,2% και οι εισπράξεις κατά 98,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου η τουριστική κίνηση ήταν μειωμένη κατά 36,1%, με αποτέλεσμα τα έσοδα να εμφανίσουν πτώση κατά 51,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, λόγω της μεγάλης επιδείνωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αλλά και του ισοζυγίου μεταφορών. Ειδικότερα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών σχεδόν μηδενίστηκε, καθώς οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν, όπως προαναφέρθηκε, μείωση κατά 96,2% και 98,7% αντίστοιχα, ενώ μείωση κατά 99,2% σημείωσαν και οι αντίστοιχες πληρωμές.

Περαιτέρω επιδείνωση στα μεγέθη αυτά αναμένεται στο πεντάμηνο αλλά και στο εξάμηνο, καθώς η τουριστική οικονομία παρέμενε σε λήθαργο όλο αυτό το διάστημα και μόλις τώρα επιχειρεί να επανεκκινήσει διεκδικώντας μικρό μέρος μόνον της περυσινής δραστηριότητας. Εκθεση της EY για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητας στα τέλη της εβδομάδας, προαναγγέλλει μια πενταετή περίοδο κρίσης. Ειδικότερα, προβλέπει πως ούτε το 2024 δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να έχει ανακτήσει τα επίπεδα τουριστικών αφίξεων και εσόδων του 2019.

Σύμφωνα με την EY, η απώλεια του κύκλου εργασιών για τα ελληνικά ξενοδοχεία το 2020 θα φτάσει τα 4,46 δισ. Για τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η απώλεια του τζίρου εκτιμάται φέτος στο 1,2 δισ. και για τα εποχικής λειτουργίας στα 3,26 δισ.

Από τα 34,4 εκατ. αφίξεις το 2019 φέτος με βάση το βασικό σενάριο της EY αναμένεται να έλθουν μόνον 14,5 εκατ. ταξιδιώτες που μπορεί να επανέλθουν στα 24,8 εκατ. το 2024. Αντίστοιχα τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν από περίπου 18 δισ. το 2019 στα 8,9 δισ. φέτος πριν ανακάμψουν στα 15,2 δισ. το 2024.

Επιπλέον, η εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στον συνολικό τουριστικό τομέα της Ελλάδας σε βάθος διετίας, και των προοπτικών ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2022 της EY, περιλαμβάνει τρία εναλλακτικά σενάρια – βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο. Ειδικότερα, εκτιμά ότι το 2020 η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί από τα 22 δισ. του 2019 στα 14 δισ. (βασικό σενάριο), 12 δισ. (απαισιόδοξο σενάριο) ή 16 δισ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο).

Και στα τρία σενάρια, η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται κατά το τρέχον δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή