Πού και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των ταξιδιωτών για κορωνοϊό

Πού και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι των ταξιδιωτών για κορωνοϊό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγουν αύριο τα σύνορα της χώρας, μαζί και ένας μηχανισμός ελέγχου των ταξιδιωτών ώστε να διασφαλιστεί, όσο είναι αυτό εφικτό, η χαρτογράφηση των πιθανών κρουσμάτων που εισέρχονται πλέον στη χώρα. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας θα γίνονται βάσει ενός ειδικού λογισμικού που θα υπολογίζει ποιοι επισκέπτες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι φορείς του κορωνοϊού.

Από αύριο επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, ενώ ανοίγουν και οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων. Στην επόμενη φάση εισέρχονται και οι αεροπορικές μεταφορές από και προς τη χώρα, με τους επισκέπτες να είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν ειδική φόρμα 48 ώρες πριν να κάνουν check-in. Θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους, ενώ οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση είτε με ανταπόκριση.

Ο «φάκελος»

Ολοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF (Passenger Locator Form) τους, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από το check-in, για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, τον χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα κ.ά. Οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται σε μια βάση δεδομένων και μέσω της ανάλυσής τους κάθε ταξιδιώτης θα λαμβάνει ένα ειδικό barcode (QR – quick response), βάσει του οποίου οι Αρχές εδώ στην Ελλάδα θα γνωρίζουν με την άφιξή του εάν πρέπει να ελεγχθεί ή όχι.

Το άνοιγμα των συνόρων της Ε.Ε. αφορά 14 χώρες και τέσσερα κρατίδια, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σερβία, αλλά και κάποιες χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Αλγερία. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Κίνα, υπό τον όρο να εφαρμόσει μια πολιτική αμοιβαιότητας (να ανοίξει κι αυτή τα δικά της σύνορα στην Ευρώπη). Κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για ΗΠΑ, Ρωσία, Βραζιλία και Τουρκία, εξαιτίας του βεβαρημένου υγειονομικού τους προφίλ. Εκτός θα παραμείνουν και οι επισκέπτες από Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Παράλληλα, αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου στη χώρα ταξιδιωτών από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

Ποιοι απομονώνονται

Οσοι επιβάτες καταφθάνουν διά θαλάσσης στη χώρα μεταφέρονται σε ειδικά σημεία όπου εξειδικευμένο προσωπικό ελέγχει τον QR (quick response) κωδικό και ανάλογα με το περιεχόμενο του κωδικού, το προσωπικό οδηγεί τον επιβάτη σε σημείο ελέγχου ή του επιτρέπει την είσοδο στη χώρα. Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων του τεστ –που διεξάγεται από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό –, ο επιβάτης οφείλει να απομονωθεί στη διεύθυνση που αναγράφεται στο έγγραφο PLF (passenger locator form). Μετά την έκδοση του αρνητικού αποτελέσματος του τεστ, μπορεί ο επιβάτης να εισέλθει στη χώρα.  Αντίστοιχα, και για όσους εισέρχονται μέσω χερσαίων συνόρων, οφείλουν να υποβάλουν συμπληρωμένη τη φόρμα PLF στην οποία αναγράφεται η διεύθυνση διαμονής τους στη χώρα. Μαζί με τον έλεγχο διαβατηρίων και τον τελωνειακό έλεγχο διεξάγεται και η «ανάγνωση» του κωδικού QR που βρίσκεται είτε στην οθόνη του κινητού είτε εκτυπωμένος. Υποχρεωμένοι να απομονωθούν στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει είναι όσοι υποβληθούν σε τεστ κατά την είσοδό τους στη χώρα. Τα στοιχεία τους αρχειοθετούνται στον ΕΟΔΥ ώστε να επικοινωνήσει μαζί τους σε περίπτωση που το τεστ τους βγει θετικό.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή