Αύξηση των αποδοχών κατά 8% επιδιώκουν οι τραπεζοϋπάλληλοι

Αύξηση των αποδοχών κατά 8% επιδιώκουν οι τραπεζοϋπάλληλοι

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρω-αυξήσεις ύψους 8% ετοιμάζεται να διεκδικήσει η OTOE κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση στον κλάδο, θέτοντας ως στόχο όχι μόνον την κάλυψη του πληθωρισμού, αλλά και τον σταδιακό περιορισμό της απόστασης που χωρίζει τις εισοδηματικές απολαβές των Ελλήνων τραπεζοϋπαλλήλων από αυτές των Ευρωπαίων συναδέλφων τους.

Το σύνολο των παρατάξεων που δραστηριοποιούνται στην Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων συμφωνεί ότι η εισαγωγή του νέου νομίσματος αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή εξομοίωση των εθνικών αποδοχών με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές (πάντοτε σε όρους αγοραστικής δύναμης), με μόνη διαφορά το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα επιδιωχθεί η σύγκλιση αυτή. Ετσι, σε αντίθεση με τις παρατάξεις της Αριστεράς που διεκδικούν η εξομοίωση των αποδοχών να πραγματοποιηθεί την προσεχή πενταετία, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας προτιμά πιο «μετριοπαθείς» στόχους, σύμφωνα με τους οποίους η «ψαλίδα» θα πρέπει να κλείσει εντός των προσεχών 8 ετών. Το αίτημα, λοιπόν, της «πραγματικής σύγκλισης» θα τεθεί επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, που θα ξεκινήσουν Τετάρτη και το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά εύκολες αναμένονται, δεδομένου ότι ήδη οι τράπεζες «χρεώνουν» στους υπαλλήλους την πρόσθετη αμοιβή των 450 ευρώ για τη μετάβαση στο νέο νόμισμα, ενώ με ένταση θα τεθεί εκ νέου και το ζήτημα της επέκτασης του ωραρίου συναλλαγών το οποίο στο παρελθόν έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τις δύο πλευρές. Μάλλον ατυχής συγκυρία θεωρείται και η σύμπτωση των διαπραγματεύσεων με το διάλογο που θα επιχειρήσει να ξεκινήσει η κυβέρνηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σημαντικό τμήμα του οποίου θα αναλωθεί και στο καθεστώς ασφάλισης των τραπεζοϋπαλλήλων.

Με την πρωτοβουλία αυτή, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί, ατύπως, να συνθέσει ένα δίκτυο εποπτείας επί των διοικήσεων. Εποπτεία που ανέκαθεν έλειπε, έστω και εάν τα ασφαλιστικά ταμεία διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια δραχμές από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Μάλιστα, όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν έμειναν «κενό γράμμα». Ετσι, οι διατάξεις του N. 2084 για την κατάρτιση αναλογιστικών μελετών από τα Ταμεία αλλά και για την υποβολή απολογισμών-ισολογισμών σε ετήσια βάση, με ποινή μάλιστα έκπτωσης της διοίκησης του Ταμείου, ουδέποτε εφαρμόστηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT