ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας

Στην άμεση αντίδραση της Ελλάδας στην κρίση λόγω της πανδημίας στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει το σχέδιο, την ικανότητα και την αποφασιστικότητα για την υλοποίηση όλων όσων χρειάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι το δίχτυ ασφαλείας για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ, τα οποία ενδέχεται να εμπλουτιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και το δημοσιονομικό περιθώριο.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ανάγκη κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η κρίση και τον καθοριστικό ρόλο των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πρωτοβουλιών όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, αναφέρθηκε στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγειονομικής κρίσης και της επόμενης ημέρας.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία μίλησε για την κληρονομία της πολυετούς κρίσης που προηγήθηκε της πανδημίας: το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό δημόσιο χρέος. Αναφέρθηκε ακόμα στις χαμηλές εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας και την ανάγκη κινητοποίησης επενδύσεων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.

Εύσημα Τζεντιλόνι

Στο ίδιο συνέδριο, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα ανθίσει ξανά με την πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

Παράλληλα, εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού σε όλα τα επίπεδα. Σημείωσε ότι η Κομισιόν δεν προβλέπει ένα δεύτερο γύρο της πανδημίας στην Ευρώπη, αλλά τόνισε ότι παραμένει η αβεβαιότητα για την οικονομία της.