Ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης

Ευκαιρία για την Ελλάδα το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως την επόμενη μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα χαρακτήρισαν ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG ECFIN Ντέκλαν Κοστέλο την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα, ο κ. Τζεντιλόνι, μιλώντας χθες στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΙΟΒΕ, ανέφερε ενδεικτικά και τομείς στους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιήσει η χώρα το πακέτο: τη βελτίωση της οργάνωσης του φορολογικού συστήματος, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ενεργειακού τομέα, τη δημόσια διοίκηση, την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης. Ο κ. Κοστέλο από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι εξαγωγές, αλλά και να ισορροπήσουν, ώστε να μην εξαρτώνται τόσο πολύ από τον τομέα των υπηρεσιών και τον τουρισμό. Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις, ώστε να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που υπάρχει σήμερα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σχετικά με την εποπτεία, στο πλαίσιο του νέου Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι δεν θα είναι επιπλέον αυτή που ήδη υφίσταται, στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος. «Θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με τη μεταπρογραμματική εποπτεία, για να αποφευχθεί επιπλέον επιβάρυνση», ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαμορφώνει ρεαλιστικές, συνεκτικές προτάσεις για την απορρόφηση των κονδυλίων. Αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό επενδυτικό κενό, το οποίο πρέπει να κλείσει.

Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021, ο κ. Σταϊκούρας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα ήθελε και πάλι κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες, λέγοντας ότι αυτοί πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν από την Ε.Ε. Πάντως, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού είπε ότι στόχος της οικονομικής πολιτικής πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων στο πεδίο της προσφοράς, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή