Το τρίτο τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το δεύτερο, εκτιμά η Eurobank

Το τρίτο τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το δεύτερο, εκτιμά η Eurobank

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιστροφή της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους εκτιμά η Eurobank ότι θα υπάρξει, σε τριμηνιαία βάση, κάτι που αποτυπώνει στο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», το οποίο δημοσίευσε χθες. Οπως αναφέρει συγκεκριμένα το δελτίο, «η δημοσίευση των στοιχείων, 1ον, του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Απρίλιο 2020 και, 2ον, των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης τον Ιούνιο 2020, προαναγγέλλει την επιτάχυνση της μείωσης του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2ο τρίμηνο 2020 και την πιθανή αναστροφή –σε τριμηνιαία βάση– της προαναφερθείσας πτωτικής πορείας από το 3ο τρίμηνο και έπειτα». Προσθέτουν, βεβαίως, οι αναλυτές της Eurobank (επικεφαλής οικονομολόγος, Τάσος Αναστασάτος) ότι «λόγω της φύσης της διαταραχής από την πανδημία της COVID-19, ο βαθμός αβεβαιότητας των προβλέψεων είναι πολύ υψηλός».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη Eurobank, η μεγάλη πτώση που καταγράφηκε τον Απρίλιο στον όγκο πωλήσεων του λιανικού εμπορίου, στην παραγωγή του μεταποιητικού τομέα, καθώς και στις εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, σηματοδοτούν την επιτάχυνση της πτώσης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, προσθέτουν, λόγω της πολύ χαμηλής βάσης που αναμένεται να δημιουργήσει η υψηλή τριμηνιαία πτώση του πραγματικού ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, για το τρίτο τρίμηνο προβλέπεται ενίσχυση σε τριμηνιαία βάση. Οπως εξηγούν  οι αναλυτές, με τον ίδιο τρόπο που ένα ποσοστό της ύφεσης του δεύτερου τριμήνου ήταν αμιγώς μηχανικό, θα είναι και ένα ποσοστό της προβλεπόμενης ανάκαμψης του τρίτου τριμήνου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει απότομη αρνητική εξέλιξη στο υγειονομικό πεδίο. Η δυναμική της ανάκαμψης, σημειώνεται, θα εξαρτηθεί ώς ένα βαθμό από την πορεία των τουριστικών εισπράξεων και από την επίδραση των δημοσιονομικών μέτρων στην εγχώρια προσφορά και ζήτηση.

Οι αναλυτές καταλήγουν ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τους δείκτες οικονομικού κλίματος  και PMI μεταποίησης  για τον Ιούνιο είναι συμβατά με τα σενάρια επιβράδυνσης του ρυθμού πτώσης του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2ου τριμήνου και αντιστροφής της πορείας στο 3ο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή