Και τρίτη αναθεώρηση προς τα πάνω στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων

Και τρίτη αναθεώρηση προς τα πάνω στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αυξάνεται συνεχώς και η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακοινώσει για τρίτη φορά αναθεώρηση των «οριστικών» μεγεθών, που σήμερα ανέρχονται στο 1,5 τρισ. δραχμές. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η δημόσια δαπάνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αυξηθεί από 50 έως 70 δισ. δραχμές, ενώ πρόσθετες δαπάνες θα υπάρξουν και στον προϋπολογισμό του «Αθήνα 2004».

Οι τελικές ανακοινώσεις σχετικά με το εύρος των νέων δαπανών θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα, από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Χθες, στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο υφυπουργός Χρήστος Πάχτας συμμετετείχε σε μαραθώνιες συσκέψεις. Συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. N. Αλευράς, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. B. Μακρυωνίτης, ο γενικός γραμματέας ολυμπιακών έργων κ. K. Καρτάλης αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αντικείμενο των συσκέψεων ήταν η συγκέντρωση στοιχείων και η επικαιροποίηση των μεγεθών.

Οι νέες δαπάνες, εξηγούν οι αρμόδιοι, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε απαλλοτροιώσεις δρόμων, σε διάφορες τελεσίδικες αποφάσεις δικαστηρίων αλλά και στις παρεμβάσεις του Ισπανού αρχιτέκτονα Καλατράβα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και επιπλέον αναθεωρήσεις, καθώς υπάρχει σωρεία προβλημάτων που ανακύπτουν και η λύση τους απαιτεί οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Αγχος υπάρχει επίσης και για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, που κατά τα φαινόμενα θα απαιτήσουν μεγαλύτερο κόστος, προκειμένου να κινηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων που απαιτεί η έγκυρη έναρξη των Αγώνων

Οι αναθεωρήσεις θα παρουσιαστούν την ερχόμενη Δευτέρα σε διυπουργική σύσκεψη, στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που θα κάνει και τις σχετικές ανακοινώσεις.

Το αρχικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων είχε εμφανισθεί τον Σεπτέμβριο του 2000 και ανερχόταν στο 1,2 τρισ. δραχμές. Στη συνέχεια και εφόσον πρόεκυψαν νέες δαπάνες, κυρίως στο χώρο της ασφάλειας των Αγώνων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2001 ένα νέο κόστος. Ηταν της τάξης του 1,5 τρισ. δραχμών και συμπεριελάμβανε απαλλοτροιώσεις και διάφορες πρόσθετες εργασίες. O τελευταίος προϋπολογισμός επιμέριζε στα οριζόμενα ως έργα ολυμπιακής προετοιμασίας ένα ποσό της τάξης των 910 δισ. δραχμών. Υπήρχαν επίσης και τα λεγόμενα έργα εθνικών επιλογών, το συνολικό κόστος των οποίων ανερχόταν στα 590 δισ. δραχμές.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του «Αθήνα 2004», είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης, βάσει του οποίου το ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε τη δέσμευση να χρηματοδοτήσει δαπάνες αξίας 240 εκατ. δολαρίων μέχρι το 2004. Από αυτά υπολογίζεται ότι περισσότερα από 30 δισ. δραχμές έχουν ήδη καταβληθεί στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τρία ολυμπιακά έργα στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου Επικρατείας

Τρία ολυμπιακά έργα που αφορούν στην κατασκευή ανισόπεδων κόμβων στο Παλαιό Ψυχικό, στις λεωφόρους Κηφισού και Ποσειδώνος, αλλά και στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής, απασχόλησαν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Ανώτατο Δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 49/2002 απόφασή του απέρριψε την αίτηση των κατοίκων του Κοντόπευκου Αγίας Παρασκευής, που ζητούσαν τη ματαίωση της κατασκευής του κόμβου Δημοκρατίας ή Κοντόπευκου, της Δυτικής Περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και την κάλυψη του τμήματος της οδού Παναγούλη στον άξονα των οδών Κλεισθένους και Παναγούλη. Την ίδια ώρα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο εισηγητής κ. Δ. Μπριόλας τάχθηκε υπέρ της απόρριψης των προσφυγών των κατοίκων και των εκπροσώπων των OTA που αντιδρούν στην κατασκευή των έργων του Ολυμπιακού Δακτυλίου και συγκεκριμένα στην κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισού και Ποσειδώνος.

Ομως και ο δεύτερος εισηγητής κ. Γ. Παναγιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ της απόρριψης των προσφυγών των εκπροσώπων των δήμων Φιλοθέης, Παλαιού και Νέου Ψυχικού και Χαλανδρίου, οι οποίοι αντιτάσσονται στην κατασκευή των έργων του Ολυμπιακού Δακτυλίου στην περιοχή. O εισηγητής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις αιτιάσεις των εκπροσώπων των δήμων δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος από τη χωροθέτηση του έργου του Ολυμπιακού Δακτυλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT