Οι Γερμανοί αρνούνται να σηκώσουν τα «βάρη» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Οι Γερμανοί αρνούνται να σηκώσουν τα «βάρη» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κενό γράμμα παραμένει το προσύμφωνο πώλησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που η κυβέρνηση πανηγυρικά ανακοίνωσε ανήμερα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και τρεις μήνες μετά, αναζητεί τρόπους για να υπερκεράσει τις αντιρρήσεις των Γερμανών αγοραστών. Τα συνεχή και ετεροχρονισμένα αιτήματα της αγοράστριας κοινοπραξίας HDW/FS σχετίζονται με τον προσδιορισμό του κόστους που προκύπτει από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση των συμβάσεων του Πολεμικού Ναυτικού και του ΟΣΕ και κυρίως με την κάλυψη αυτού του κόστους.

Οι Γερμανοί, οι οποίοι επισκέφθηκαν, όπως και οι λοιποί υποψήφιοι, τα Data rooms των Ναυπηγείων πριν απότην κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, θέτοντας μάλιστα ενστάσεις για το συγκεκριμένο κόστος κατά τη φάση της κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς για να τις αποσύρουν στη φάση της αξιολόγησης και να κερδίσουν έτσι τον τίτλο του πλειοδότη, εμφανίζονται να ανακάλυψαν εκ των υστέρων τα «βάρη» των συμβάσεων και θέτουν επιτακτικά θέμα ρύθμισης.

Το κυβερνητικό στρατόπεδο που με τη βιαστική και εντεταλμένη από τις ανάγκες του Συνεδρίου υπογραφή του προσυμφώνου απομείωσε τη διαπραγματευτική του θέση, υπό την πίεση και της ολοκλήρωσης της πώλησης δέχεται συνεχείς πιέσεις και έχει ήδη αρχίσει να αναζητεί τρόπους «απορρόφησης» του κόστους των 70-100 δισ. δρχ. περίπου, που προκύπτει από τις καθυστερήσεις των παραπάνω συμβάσεων.

Οι προτάσεις των Γερμανών για την απορρόφηση του κόστους αναφέρονται σε νέες αναθέσεις και υπερτιμολογήσεις προ της υπογραφής της σύμβασης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε έντονα μεταξύ των τριών αρμοδίων υπουργών Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη, Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο και Εθνικής Αμύνης Γ. Παπαντωνίου η ανάθεση και νέων έργων του Πολεμικού Ναυτικού στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ωστόσο, η εισήγηση που τελικά θα παρουσιαστεί στο ΚΥΣΕΑ της Τρίτης θα περιοριστεί στην ενεργοποίηση της οψιόν που αφορά την ανάθεση ενός ακόμη υποβρυχίου, καθώς επίσης και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων παλαιοτέρων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 450 δισ. δραχμών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες το ΚΥΣΕΑ της Τρίτης θα αποφασίσει και την ενεργοποίηση της οψιόν για την κατασκευή δύο πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Στο μεταξύ, προχθές, το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αιτιολογικά στοιχεία για την έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος εθελουσίας εξόδου 600 εργαζομένων από τα Ναυπηγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT