Εξαιρετικά δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

Εξαιρετικά δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δυσοίωνα μηνύματα για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (τον επταετή προϋπολογισμό της Ενωσης) και το Ταμείο Ανάκαμψης εξέπεμψε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο κ. Μισέλ, που έχει συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής για το θέμα αυτό στις 17-18 Ιουλίου και θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση έως το τέλος της εβδομάδας, είπε, σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι «ακόμη έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» και ότι «η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε «έντονες» και «δύσκολες έως πολύ δύσκολες» τις διαβουλεύσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες σε διμερές επίπεδο με κάποια από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τονίζοντας ειδικά τη μεγάλη αντίσταση που εξακολουθεί να υπάρχει σε συγκεκριμένες χώρες στην ιδέα της παροχής επιχορηγήσεων. Το άλλο ιδιαίτερα ακανθώδες ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, είναι αυτό το κριτηρίων κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (750 δισ. ευρώ στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποσό το οποίο θα παραμείνει το ίδιο στην πρόταση Μισέλ). Πολλά κράτη-μέλη, υπενθυμίζεται, έχουν επικρίνει τα κριτήρια της Κομισιόν, επειδή βασίζονται σε οικονομικά μεγέθη της εποχής πριν από την πανδημία. «Εργαζόμαστε για να εισαγάγουμε ένα περισσότερο δυναμικό στοιχείο στα κριτήρια», είπε στους ευρωβουλευτές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εννοώντας ότι αναζητείται ο τρόπος να ληφθεί υπόψη στην κατανομή η πραγματική επίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της κάθε χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που θα συνοδεύουν τα εθνικά προγράμματα βάσει των οποίων θα μοιραστούν τα κονδύλια και το πώς θα λαμβάνεται η απόφαση για την εκταμίευση – θέμα που ορισμένοι θεωρούν «κλειδί» για την τελική συμφωνία. Ο κ. Μισέλ απαρίθμησε και τα άλλα –λιγότερο ή περισσότερο– δύσκολα σημεία της διαπραγμάτευσης (το μέγεθος του ΠΔΠ, η πολιτική για τις «επιστροφές» προς τους καθαρούς συνεισφορείς, το ζήτημα της διασύνδεσης των εκταμιεύσεων με το κράτος δικαίου και η πολιτική για την πράσινη μετάβαση).

Στο ζήτημα της αποπληρωμής των πόρων που θα αντλήσει η Επιτροπή για το Ταμείο, σηματοδότησε ότι θα προτείνει να ξεκινήσει νωρίτερα από το 2028 (που είχε προτείνει η Κομισιόν). Ο κ. Μισέλ απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να «κάνουν βήματα ο ένας προς την κατεύθυνση του άλλου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή