Κομισιόν: Εγκρίθηκαν μέτρα στήριξης 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Κομισιόν: Εγκρίθηκαν μέτρα στήριξης 1,14 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροποποιήσεις προγραμμάτων ύψους 1,14 δισ. ευρώ -από τα οποία αναμένεται να επωφεληθούν γύρω στις 90.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού- ενέκρινε για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, το ποσό, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

Το ποσό εντάσσεται σε κονδύλια πολιτικής συνοχής και θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία». 

Από το ποσό αυτό, περίπου 600 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό διατίθεται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης (χρηματοδοτικά μέσα). Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90.000 επιχειρήσεις, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έγκριση των κονδυλίων προκύπτει από την τροποποίηση δεκατριών περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 και δύο εθνικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

«Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την ανάληψη ταχείας δράσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης», δήλωσε η  επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, ενώ στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα θέσπισε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων: εγγυήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις μέσω της δημιουργίας ενός Ταμείου Εγγυήσεων για δάνεια κεφαλαίων κίνησης, επιδότηση επιτοκίου για υπάρχοντα δάνεια των ΜμΕ, επιδότηση επιτοκίου για νέα δάνεια κεφαλαίων κίνησης των ΜμΕ κι ένα καθεστώς επιστρεπτέων προκαταβολών υπό μορφή επιχορηγήσεων προς τις ΜμΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή