Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων αναμένεται να βάλει, εκτός απροόπτου σήμερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφαινόμενη για την υπόθεση των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015.

Πρόκειται για όλους τους παλαιούς συνταξιούχους, πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίοι υπέστησαν τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051 του 2012. Αυτοί διεκδικούν ποσά που ξεπερνούν κατά πολύ τα 3,9 δισ. ευρώ, όμως έγκυροι νομικοί εκτιμούν ότι με την απόφασή του το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα επιδικάσει ποσά που αντιστοιχούν στο κρίσιμο 11μηνο που μεσολάβησε από την έκδοση της προηγούμενης απόφασης του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016.

Οι πέντε περικοπές του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015, είναι:

1. Μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

2. Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5%-20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

3. Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%-20% από το πρώτο ευρώ με κατοχύρωση κατώτατου ορίου 200 ευρώ.

4. Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400 ευρώ (200 συν 200 ευρώ).

5. Πλήρης περικοπή των δώρων των επικουρικών που ήταν πλήρεις συντάξεις, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος.

Από την πλευρά των διαδίκων, ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η επιστροφή αναδρομικών για 11 μήνες, με ζητούμενο το εάν η απόφαση θα είναι ξεκάθαρη ως προς το εύρος των δικαιούχων. Αν δηλαδή τα έννομα αποτελέσματα της αναμενόμενης απόφασης θα περιορίζονται σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές ή θα εκτείνονται σε όλους.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως για λόγους ισονομίας, αλλά και για να αποφευχθεί ένα νέο μπαράζ προσφυγών, είναι δύσκολο η απόφαση να εφαρμοστεί εντέλει μόνο για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Οπως υποστηρίζουν, δεν είναι εύκολο να εξαιρεθούν τα καταργημένα δώρα από τον τελικό λογαριασμό. Ο οποίος, σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, υπολογίζεται στα 3,26 δισ. ευρώ για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τηρείται στάση αναμονής, με τις δηλώσεις των αξιωματούχων να περιορίζονται στο ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και ότι η δαπάνη και ο τρόπος που θα καταβληθούν τα όποια αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Στα σενάρια που επεξεργάζονται βρίσκονται ετήσιες δόσεις που κυμαίνονται από 3 έως και 6, ανάλογα με την οριστική απόφαση. Δεν αποκλείεται άλλωστε, για τα ποσά που αντιστοιχούν στις επικουρικές συντάξεις, να ακολουθηθεί η λύση των 3 ετήσιων δόσεων, ενώ για τα ποσά των κύριων συντάξεων, οι δόσεις να είναι περισσότερες. Βάσει των υπολογισμών πάντως, οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ.

Σε ειδικές δε περιπτώσεις, ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ (π.χ. συνταξιούχοι Δημοσίου ή ΔΕΚΟ – τραπεζών). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή