Ψάχνουν «ιδιοκτήτες» για τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας

Ψάχνουν «ιδιοκτήτες» για τις θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα που παρουσιάζει η ιδιωτικοποίηση της ATE εξετάσθηκαν, χθες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα αναζητήθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν να «αγορασθούν» από το συνεταιριστικό κίνημα οι διάφορες συνδεδεμένες με την ATE εταιρείες. Στην προοπτική αντιδρούν οι συνεταιριστές, ενώ η ATE δεσμεύτηκε να παρουσιάσει, σε επόμενη σύσκεψη, τρόπους που θα καταστήσουν επιτυχές το εγχείρημα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς και ο διοικητής της ATE Πέτρος Λάμπρου. Οι κυβερνητικές κινήσεις είναι φανερό ότι αποσκοπούν να «καλοπιάσουν» τις συνεταιριστικές οργανώσεις, που εάν θελήσουν μπορούν να μπλοκάρουν ή να καθυστερήσουν την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας. Την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας ανακοίνωσε, στις αρχές Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, παρουσιάζοντας ένα σχήμα με πολλά κενά και αδυναμίες. H βιασύνη που επιδείχθηκε ήταν χαρακτηριστική και κινούνταν από το άγχος του υπουργού να εμφανίσει ταχύτατα έργο, απεικονιζόμενο μεσοπρόθεσμα στο ταμπλό του ΧΑΑ.

Οι σημερινές επισφάλειες της ATE υπολογίζεται ότι ανέρχονται στο 1 τρισ. δραχμές. Θεωρούνται αποτέλεσμα της πολύχρονης χρήσης της τράπεζας ως εργαλείου άσκησης πολιτικής στον αγροτικό τομέα, με στόχο πολιτικά και κομματικά οφέλη. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Δεκεμβρίου ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, το ελληνικό Δημόσιο επιθυμεί να προχωρήσει στη μείωση της μετοχικής σύνθεσης της ATE από 85% που είναι σήμερα, διατηρώντας το 35%. Για να επιτευχθεί ο προαναφερόμενος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη εντός του 2002, θα γίνουν:

α) Εκδοση ομολογιακού δανείου 100 δισ. μετατρέψιμου σε μετοχές της ATE, που κατέχει το Δημόσιο.

β) Διάθεση πακέτου μετοχών 8% σε θεσμικούς επενδυτές, αγροτικούς συνεταιρισμούς.

γ) Διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού 10% της ATE στο επενδυτικό κοινό το β΄ εξάμηνο του 2002.

δ) Αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας με ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της εγχώριας ή ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς. Δ.Γ.Π.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT