«Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης δεν είναι έτοιμα»

«Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης δεν είναι έτοιμα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέτοιμη είναι η χώρα για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που θα προέλθουν από την Ε.Ε. για την ενίσχυση της οικονομίας, σύμφωνα με τη διοίκηση της Intrakat. Σε σχετικές του δηλώσεις, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, τόνισε ότι «τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης δεν είναι έτοιμα, δεν υπάρχουν ώριμες προτάσεις, ενώ παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες, παρά τη στήριξη και τα κονδύλια που τους διετέθησαν, εμφανίζονται από απρόθυμες έως αρνητικές να στηρίξουν με ευέλικτες διαδικασίες την πραγματική οικονομία».

Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης θα αφορούν καταρχάς την παροχή στήριξης προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να ανακάμψουν, δηλαδή ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, με αύξηση των πόρων των Ταμείων Συνοχής. Επίσης, θα παρασχεθούν πόροι για ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποιώντας εργαλεία όπως η ανακεφαλαιοποίηση υγιών εταιρειών. Επίσης, πρόκειται να ενισχυθούν τα προγράμματα στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, με διάρκεια από το 2021 μέχρι το 2027 και με προτεινόμενο προϋπολογισμό 100 δισ. ευρώ, που ενεργοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σουρέτη, το 2020 αναμένεται να είναι έτος σημαντικών προκλήσεων, καθώς «έχουμε υποχώρηση του ΑΕΠ λόγω του υγειονομικού φαινομένου COVID-19, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, έρχονται με χρονική στήριξη». Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε ότι οι προβλέψεις, παρά τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης, μοιάζουν δυσοίωνες. Στο πλαίσιο αυτό, η Intrakat θα συνεχίσει να επικεντρώνεται κυρίως σε έργα ΣΔΙΤ, περιβαλλοντικά έργα και δίκτυα πρόσβασης σε τεχνολογίες νέας γενιάς, παράλληλα βέβαια με τη διεκδίκηση δημοσίων έργων.

Υπενθυμίζεται ότι εντός της εβδομάδας η Intrakat δαπάνησε περί το 1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτου της ΑΕΓΕΚ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Δημ. Κούτρα, η κίνηση αυτή έγινε διότι αποκτήθηκε και όλος ο εξοπλισμός της ΑΕΓΕΚ με οργανωμένες εγκαταστάσεις συνεργείων – αποθήκης, κάτι που «θα μας δώσει δυνατότητες αύξησης της παραγωγικότητάς μας κατά την εκτέλεση των έργων».

Σήμερα, η εισηγμένη αναμένει την υπογραφή νέων συμβάσεων ύψους 208,6 εκατ. ευρώ για διαγωνισμούς έργων, στους οποίους έχει μειοδοτήσει. Πρόσφατα, η εταιρεία ανέλαβε νέα έργα ύψους 76,2 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σημερινό της ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων να ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή