Η Lamda Development άντλησε 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%

Η Lamda Development άντλησε 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε μια ακόμα ομολογιακή έκδοση στην ελληνική αγορά, καθώς χθες η Lamda Development ολοκλήρωσε την άντληση 320 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,4%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση υπερκαλύφθηκε σχεδόν δύο φορές, δηλαδή υπήρξαν προσφορές για την απόκτηση ομολογιών αξίας περίπου 640 εκατ. ευρώ, έναντι των ζητούμενων 320 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως ακριβώς συνέβη και με το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, υπήρξε μεγάλη ζήτηση από τους ιδιώτες επενδυτές, όπως επίσης και από θεσμικούς επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι το εύρος του επιτοκίου που είχε ανακοινωθεί, κυμαινόταν μεταξύ 3,4% και 3,8%. Επομένως, το γεγονός ότι εντέλει το επιτόκιο κινήθηκε στο χαμηλότερο άκρο, συνηγορεί υπέρ της υψηλής ζήτησης που καταγράφηκε για τη συμμετοχή στη χρηματοδότηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης που υλοποιείται ποτέ στη χώρα, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ. Με βάση τους όρους της έκδοσης, εκδίδονται 320.000 ομολογίες αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Η διαπραγμάτευση των νέων ομολογιών αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Ιουλίου. Σύμβουλοι έκδοσης ήταν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ συντονιστές κύριοι ανάδοχοι οι  Eurobank, Τρ. Πειραιώς, Euroxx Χρηματιστηριακή, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου από ελληνικό όμιλο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς είχαν προηγηθεί εκείνες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ) και του Τιτάνα (250 εκατ. ευρώ), αμφότερες με επιτόκιο 2,75%.

Τα έσοδα από το νέο ομολογιακό αναμένεται να αξιοποιηθούν τόσο για αποπληρωμή οφειλών, όσο και για τη χρηματοδότηση μέρους της επένδυσης στο Ελληνικό. Συγκεκριμένα, ποσό 81 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθεί για την αποπληρωμή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της Lamda Development, το οποίο λήγει στο τέλος του 2020. Επιπλέον ποσό 163 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει, εντός της προσεχούς διετίας, το έργο του Ελληνικού. Ειδικότερα, τα 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη δύο εμπορικών κέντρων που θα βρίσκονται εντός της έκτασης. Το πρώτο θα είναι εκμισθώσιμης επιφάνειας 72.000 τ.μ. και θα βρίσκεται επί της Λ. Βουλιαγμένης, ενώ το έτερο θα είναι επιφάνειας 30.000 τ.μ. και θα βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Επίσης, ποσό 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ύψους 150 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εγγυητική έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο των δανείων που υπέγραψε στις αρχές του 2020 η Lamda Development με τις εγχώριες τράπεζες, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αλλες χρήσεις των εσόδων του ομολογιακού αφορούν την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων της Lamda Development μέσω της δέσμευσης ποσού 43,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 25 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για νέες επενδύσεις της εισηγμένης στην Ελλάδα (ανεξάρτητες από το Ελληνικό), όπως εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και μαρίνες, μέσω της εξαγοράς άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων ή μέσω συμμετοχής σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους.

Με τον τρόπο αυτό, η Lamda Development εξασφαλίζει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών, ύψους 2 δισ. ευρώ, που απορρέουν από την πρώτη φάση ανάπτυξης του έργου, η οποία θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Εκτός από τα εμπορικά κέντρα, κατά την πρώτη φάση, προβλέπεται να κατασκευαστεί μέρος του μητροπολιτικού πάρκου των 2.000 στρεμμάτων, θα αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο, που περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχείο. Επίσης, θα κατασκευαστεί και το τουριστικό συγκρότημα με καζίνο, από το σχήμα που θα εξασφαλίσει τελικά και την άδεια λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή