«Φρένο» στα νέα χρέη λόγω αναστολής πληρωμής φόρων

«Φρένο» στα νέα χρέη λόγω αναστολής πληρωμής φόρων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αναστολές πληρωμής φόρων λόγω της πανδημίας «φρέναραν» τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών τον περασμένο Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τον Απρίλιο τα «φρέσκα φέσια» ανήλθαν στα 204 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,5% σε σχέση με τα 228 εκατ. ευρώ του περασμένου Απριλίου.

Ανάλογη εικόνα και στο πρώτο τετράμηνο του έτους, με τους απλήρωτους φόρους στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου να ανέρχονται στα 2,286 δισ. ευρώ έναντι 2,734 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (-16,58%). Πτωτικά κινήθηκαν και οι εισπράξεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από τις ρυθμίσεις στο τετράμηνο του έτους εισήλθαν στο ταμείο του Δημοσίου 1,397 δισ. ευρώ έναντι 1,644 δισ. ευρώ πέρυσι, με πτώση 16,1%.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 105,6 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 22,1 δισ. έχουν ήδη χαρακτηριστεί «ανεπίδεκτα είσπραξης», συρρικνώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο σε 83,48 δισ. ευρώ. Από τα 105,6 δισ. ευρώ, τα 36,58 δισ. ευρώ οφείλουν τα φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 69 δισ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

2. Χρέη στο Δημόσιο έχουν 3.913.606 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

3. Σε 1,2 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Τον Απρίλιο δεν πραγματοποιήθηκε καμία κατάσχεση. Πάντως και τους επόμενους μήνες δεν αναμένεται να μεταβληθεί ο αριθμός των οφειλετών εξαιτίας των αναστολών αλλά και του «παγώματος» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Ταυτόχρονα, από τις αρχές του έτους θα τεθεί σε ισχύ και η νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών, όπου οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

4. Τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο τετράμηνο στα 2,43 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,28 δισ. αφορούν φόρους.

5. Το μεγαλύτερο τμήμα των νέων οφειλών προέρχεται από διάφορους άμεσους φόρους, από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη μη καταβολή τελών και χαρτοσήμων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή