Σε εφαρμογή το σχέδιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις

Σε εφαρμογή το σχέδιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις

2' 56" χρόνος ανάγνωσης

Mε το νέο δοσολόγιο (8 μηνιαίες δόσεις) θα εκκαθαρίζονται εφεξής οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από σήμερα το βράδυ. Η απόφαση δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, καθώς και την έκπτωση 2% για την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Για όσες δηλώσεις έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί, οι προσαρμογές μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν θα εμφανιστούν σήμερα στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση». Σημειώνεται ότι όσοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο σε 8 μηνιαίες δόσεις μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και να εξοφλήσουν τον φόρο που τους αναλογεί σε 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης:

1. Δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που υποβλήθηκαν από τις 20/7 και μετά, εκκαθαρίζονται με το νέο δοσολόγιο. Το εκκαθαριστικό σημείωμα για τα φυσικά πρόσωπα θα απεικονίζει:

• Το ποσό της οφειλής.

• Την έκπτωση.

• Την ημερομηνία πληρωμής.

• Το ποσό για την εφάπαξ καταβολή (με την έκπτωση 2%).

Η κατανομή της οφειλής σε 8 δόσεις θα εμφανίζεται από την επομένη της υποβολής της δήλωσης στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης») στο myTAXISnet.

2. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και δεν έχουν εξοφληθεί: Από σήμερα, το ποσό της εφάπαξ καταβολής (μετά την έκπτωση του 2% στα φυσικά πρόσωπα) και τα ποσά των οκτώ δόσεων θα εμφανίζονται στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»).

Στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» ο φορολογούμενος βλέπει το σύνολο της οφειλής σε 8 δόσεις. Το ποσό που τυχόν έχει ήδη καταβάλει αφαιρείται από το σύνολο των δόσεων, με βάση τον αριθμό των δόσεων στις οποίες αντιστοιχεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 900 ευρώ. Δηλαδή, με βάση ό,τι ίσχυε πριν, 3 διμηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ. Εχει ήδη καταβάλει την πρώτη δόση των 300 ευρώ.

Κατ’ εφαρμογήν των νέων διατάξεων, μπορεί να πληρώσει σε 8 μηνιαίες δόσεις των 112,5 ευρώ.

Συνεπώς, στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» («Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης»), θα εμφανίζεται:

• Οτι οι δύο πρώτες δόσεις των 112,50 ευρώ έχουν εξοφληθεί.

• Για την τρίτη δόση η διαφορά: 3×112,50 ευρώ = 337,50 ευρώ – 300 = 37,50 ευρώ.

• Από την τέταρτη δόση και μετά, η δόση προς καταβολή είναι 112,50 ευρώ κάθε μήνα.

Σε περίπτωση που επιθυμεί να πληρώσει εφάπαξ το ποσό, για να επωφεληθεί της έκπτωσης 2%, τότε ισχύουν τα εξής: 900 – 2% = 882 ευρώ. Από τα 882 ευρώ αφαιρούνται τα 300 ευρώ, που έχει ήδη καταβάλει, και πληρώνει εμπρόθεσμα τη διαφορά των 582 ευρώ.

3. Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και έχουν εξοφληθεί: Για τις περιπτώσεις που φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ, η έκπτωση 2% θα συμψηφιστεί με επόμενη οφειλή του.

Στο μεταξύ, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων κινείται με εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς και συγκεκριμένα υπολείπονται για την ολοκλήρωση ακόμα 1,8 εκατομμύριο δηλώσεις. Δηλαδή τις επόμενες 9 ημέρες θα πρέπει να υποβάλλονται περισσότερες από 180.000 δηλώσεις ημερησίως, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.

Οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες την παράταση της προθεσμίας μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.624.188 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 6.411.687 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

• Για 2.159.432 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 796 ευρώ.

• Για 806.768 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 276 ευρώ.