Ανακοινώσεις για αναδρομικά συνταξιούχων

Ανακοινώσεις για αναδρομικά συνταξιούχων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων για το θέμα των αναδρομικών, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Χθες, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφού επανέλαβε πως η  κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αποκάλυψε ότι μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο θα προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασης. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής και οι συνταξιούχοι δεν έχουν κανένα λόγο προσφυγής στη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν παράλληλα με την επίσημη «πρώτη» της πλήρους λειτουργίας του συστήματος ψηφιακών συντάξεων «Ατλας», που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη. Στην έναρξη της διαδικασίας, που εδώ και ένα μήνα λειτουργεί πιλοτικά, αναμένεται να παραστεί και ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που κάνει πολλούς να συνδέουν την παρουσία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας με τις ανακοινώσεις για τα αναδρομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στα εγκαίνια του νέου μηχανισμού λειτουργίας της ψηφιακής σύνταξης αναμένεται να εκδοθούν «με το πάτημα ενός κουμπιού» περίπου 3.000 ψηφιακές συντάξεις.

Πρόκειται για συντάξεις χηρείας έπειτα από θάνατο συνταξιούχου και συντάξεις γήρατος σε αγρότες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ. Αυτές θα εκδοθούν ηλεκτρονικά και θα πληρωθούν στο τέλος Αυγούστου, όταν ο e-ΕΦΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις Σεπτεμβρίου. 

Ο αρχικός στόχος του υπουργείου Εργασίας ήταν τον Ιούνιο του 2020 το 34,37% των νέων συντάξεων να εκδίδεται ψηφιακά. Τα επόμενα ορόσημα στην επιχείρηση «ψηφιακή σύνταξη» προβλέπουν πως τον Ιανουάριο του 2021 θα πρέπει να προστεθεί άλλο ένα 23,39% στον όγκο των ψηφιακών συντάξεων, ώστε να εκδίδεται πλέον χωρίς ανθρώπινο χέρι το 57,76% των νέων συντάξεων. Το τρίτο ορόσημο είναι τον Ιούνιο του 2021, όταν το 90% πλέον των νέων συντάξεων θα πρέπει να εκδίδεται ψηφιακά. Στην ουρά πάντως, και εκτός ψηφιακής διαδικασίας, παραμένουν τουλάχιστον 260.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες και επικουρικές), με τους χιλιάδες συνταξιούχους σε αναμονή να έχουν πλέον χάσει την ψυχραιμία τους, καθώς περιμένουν ακόμη και 4 χρόνια χωρίς κάποιο εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή