12 δισ. ευρώ «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό το δεκάμηνο του 2001

12 δισ. ευρώ «φυγαδεύτηκαν» στο εξωτερικό το δεκάμηνο του 2001

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια πάνω από 12 δισ. ευρώ «φυγαδεύτηκαν» από την Ελλάδα προς το εξωτερικό στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2001, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το συντριπτικό τμήμα προέρχεται από τα κεφάλαια που περιήλθαν στην κατοχή των τραπεζών στη βάση της σταδιακής κατάργησης του καθεστώτος των ανακαταθέσεων συναλλάγματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο ευθυγράμμισης της χώρας με τις επιταγές της ONE. H «έξοδος» των συγκεκριμένων κεφαλαίων θεωρείται φυσιολογική από την ΤτΕ και τούτο παρά τις μεγαλύτερες αποδόσεις που θα μπορούσαν να αποκομίσουν δανείζοντας ενδεχομένως τους «ιθαγενείς» με μεγαλύτερα επιτόκια. Τούτο όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές δεν έγινε εξαιτίας του ρίσκου που θα αντιμετώπιζαν τα εν λόγω κεφάλαια, εφόσον επενδύονταν στο εσωτερικό. Στο ίδιο διάστημα του 2000 το αντίστοιχο ποσό εκροών ήταν 3,3 δισ. ευρώ και 1,6 δισ. ευρώ το 1999.

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν βελτιωμένο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2001, το οποίο διαμορφώθηκε στα 5.790 εκατ. ευρώ, έναντι 6.045 εκατ. ευρώ του 2000. Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και στην αύξηση των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και μεταβιβάσεων. Ταυτόχρονα διπλασιάστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ο περιορισμός του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων στο δεκάμηνο αποδίδεται στην άνοδο των εξαγωγικών εισπράξεων, η οποία υπεραντιστάθμισε την άνοδο των πληρωμών για εισαγωγές. Αντίθετα, οι καθαρές εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 82 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ισοζύγιο μεταβιβάσεων εμφανίζει αυξημένο πλεόνασμα, λόγω ανόδου των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. αλλά και λόγω των εσόδων από την εκχώρηση αδειών κινητής τηλεφωνίας, τα οποία περιελήφθησαν στην κατηγορία «λοιποί τομείς» τον Αύγουστο 2001. Τον Οκτώβριο του 2001 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 813 εκατ. ευρώ, ελαφρά υψηλότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2000.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με άνοδο του εμπορικού ελλείμματος αλλά και του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων, που υπεραντιστάθμισαν την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Οκτωβρίου του 2000.

H πρώτη μας επιλογή προς την κατεύθυνση αυτή ήταν η Alpha Bank και στις συζητήσεις που έγιναν, η Εθνική δεν τήρησε αδιάλλακτη στάση, αναφέρει. Οπως εξηγούν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, όταν ξεκίνησαν οι επαφές, ετέθησαν ορισμένες προϋποθέσεις:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT