Αισιόδοξες οι κατασκευές αλλά κλίμα ανησυχίας στη βιομηχανία

Αισιόδοξες οι κατασκευές αλλά κλίμα ανησυχίας στη βιομηχανία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάμψη των προσδοκιών για τις προοπτικές της παραγωγής στο βιομηχανικό τομέα, καταγράφουν οι δείκτες συγκυρίας, που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), κατά τις μετρήσεις που έγιναν για το μήνα Δεκέμβριο 2001. H χειροτέρευση του κλίματος στη βιομηχανία οφείλεται κυρίως στον τομέα κεφαλαιακών αγαθών, όπου το ύψος των παραγγελιών κρίνεται κατώτερο του κανονικού, υποδεικνύοντας σαφή περιστολή της επενδυτικής δαπάνης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο, επιβεβαιώνοντας τη στασιμότητα που είχε καταγραφεί ήδη από το Νοέμβριο. Οι εμπορικές επιχειρήσεις κρίνουν χαμηλά, για την εποχή, τα επίπεδα πωλήσεων και εκτιμούν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ότι οι πωλήσεις είναι κατώτερες των αναμενομένων.

Στην αντίστροφη κατεύθυνση δείχνουν, πάντως, οι δείκτες των κατασκευών και των βιομηχανιών καταναλωτικών αγαθών. Συγκεκριμένα, ο καταναλωτικός κλάδος της βιομηχανίας παρουσιάζεται αισιόδοξος και περιμένει βελτίωση της ζήτησης και ισχυρή άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας κατά τους προσεχείς μήνες.

Ο δείκτης προσδοκιών του κατασκευαστικού τομέα συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ξεπερνώντας μια «σύντομη περίοδο στασιμότητας (Αύγουστος-Οκτώβριος 2001)», όπως σημειώνει το IOBE. Το επίπεδο των προγραμματιζομένων εργασιών είναι βεβαίως οριακά βελτιωμένο, καταγράφεται όμως «περαιτέρω ενίσχυση των αισιόδοξων προβλέψεων των επιχειρήσεων για τα μελλοντικά επίπεδα απασχόλησης». Οι μονάδες του κλάδου εκτιμούν ότι διαθέτουν 17,2 μήνες (αντί των 15,2 του Νοεμβρίου) εξασφαλισμένης δραστηριότητας, ενώ οι προβλέψεις για τις τιμές κινούνται στα επίπεδα του Νοεμβρίου.

Η κύρια ώθηση, που απολαμβάνει ο κλάδος προέρχεται από τις κατασκευές δημοσίων έργων, για τα οποία, οι επιχειρήσεις, υπολογίζουν ότι διαθέτουν 19,6 μήνες εξασφαλισμένης δραστηριότητας.

Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε μικρή άνοδο, στις 101,9 αντί των 101,7 μονάδων του Νοεμβρίου. Παρακολουθεί, έτσι, την ανάλογη άνοδο που κατεγράφη από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό δείκτη (στο 98,8 από 98,7) καθώς και τον ειδικότερο δείκτη της Ευρωζώνης (98,8 από 98,6). Ολοι όμως οι παραπάνω δείκτες κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνο, στο οποίο είχαν κλείσει το 2000, υψηλότεροι όμως από το μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT