Ανοιγμα της Ελλάδας στην, αναπτυσσόμενη, ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων

Ανοιγμα της Ελλάδας στην, αναπτυσσόμενη, ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόλο στην αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας των Βαλκανίων αναζητά η χώρα μας, θέτοντας τον τομέα της ενέργειας ως βασικό άξονα της εξωτερικής της πολιτικής στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό και εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού K. Σημίτη την προσεχή Τρίτη στη Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε χθες διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, Εθνικής Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Οι τρεις υπουργοί επανεκτίμησαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Πούτιν στην Αθήνα και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ρωσικές δεσμεύσεις για μεταφορά των ενεργειακών πρώτων υλών της Κασπίας μέσω των Βαλκανίων στη χώρα μας για τη διεκδίκηση ενός σημαντικού ρόλου που θα την αναδείξει σε βασικό γεωπολιτικό παράγοντα της περιοχής.

Αποτελεσματική προεδρία

Μάλιστα, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου μετά το τέλος της σύσκεψης, η αποτελεσματικότητα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αναλάβει η χώρα μας σε ένα χρόνο, θα κριθεί μάλλον από το κατά πόσο θα καταφέρει να προωθήσει την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, ενσωματώνοντας στα διευρωπαϊκά δίκτυα τις χώρες των Βαλκανίων, ενισχύοντας έτσι το ρόλο της E.E. στην περιοχή έναντι του αμερικανικού παράγοντα, που ήδη έχει πάρει θέση, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος.

Η E.E. οραματίζεται μία νέα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας 200 χιλιάδων γιγαβατώρων και 50 χιλιάδων μεγαβάτ, από την Αλβανία, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μέχρι τη Ρουμανία, την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία (τουλάχιστον το κομμάτι της Ευρωπαϊκής Τουρκίας) σε ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα επιτρέπει ανταλλαγές ηλεκτρικές ενέργειας, μεταβάλλοντας τη μέχρι τώρα λειτουργία των κλειστών εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς, την οποία θα αναλάβει να συντονίσει η χώρα μας ως μέλος της E.E. κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Ισχυρό μοχλό ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη μπορούν να παίξουν οι ελληνικές ενεργειακές επιχειρήσεις. Αν και οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν αναφέρθηκαν χθες σε συγκεκριμένες προοπτικές των ενεργειακών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, θα πρέπει να σημειωθεί το δεδηλωμένο ενδιαφέρον των Ελληνικών Πετρελαίων για το 70% της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών της Σερβίας BEOPETROL, το ενδιαφέρον της ΔΕΗ για την εξαγορά μικρών υδροηλεκτρικών στα Σκόπια, αλλά και για την αναβάθμιση θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Ρουμανία, καθώς και το ενδιαφέρον ιδιωτικών ομίλων της χώρας για δραστηριοποίηση στην ενεργειακή αγορά των Βαλκανίων.

Επέκταση ιδιωτικοποίησης

Το ενδιαφέρον αναμένεται να διευρυνθεί όταν οι κυβερνήσεις των αντίστοιχων χωρών αποφασίσουν να επεκτείνουν τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης επιχειρήσεων, αλλά και να υλοποιήσουν σχέδια και προγράμματα εναρμόνισης με το καθεστώς απελευθέρωσης των αγορών τους στο πλαίσιο της διεύρυνσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς που προωθεί η Ε.Ε.

Ενα από τα θέματα, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συζητήσει ο πρωθυπουργός K. Σημίτης στη Σόφια είναι η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες εν όψει της σύσκεψης των τριών υπουργών, η διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε μία ημέρα νωρίτερα τον υπουργό Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο διασυνδεδεμένο σύστημα, λόγω της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία και στη Βουλγαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT