Οι αιτήσεις για τα «ξεχασμένα» αναδρομικά

Οι αιτήσεις για τα «ξεχασμένα» αναδρομικά

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθούν στην εφορία οι αιτήσεις για την τροποποίηση των δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» αναδρομικά εισοδήματα των συνταξιούχων, που εισπράχθηκαν το 2013. Οι διορθώσεις και η έκδοση νέων εκκαθαριστικών θα γίνουν με αίτηση που θα υποβάλουν οι περίπου 70.000 συνταξιούχοι στην εφορία τους, ακόμα και οι περίπου 2.000 συνταξιούχοι που, ενώ είχαν πληρώσει κανονικά, τους καταλόγισε φόρο η εφορία.

Η αίτηση του φορολογουμένου πρέπει να αναφέρει τους λόγους ακύρωσης ή τροποποίησης και να συνοδεύεται από τα κατάλληλα δικαιολογητικά έγγραφα ή στοιχεία, από τα οποία να προκύπτει είτε η έλλειψη φορολογικής υποχρέωσης ή το αριθμητικό ή λογιστικό λάθος. Η αίτηση συνοδεύεται από βεβαίωση αποδοχών/συντάξεων από τον αρμόδιο φορέα, στην οποία θα υπάρχει διακριτή αναγραφή των ετών που τα αναδρομικά ανάγονται, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη από τον αρμόδιο φορέα  Η αίτηση συνοδεύεται, επίσης, από αντίγραφο της προσβαλλόμενης πράξης και πρέπει να αναφέρονται σε αυτήν τα στοιχεία επικοινωνίας του φορολογουμένου (ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου). Σύμφωνα με τον νόμο, οι συνταξιούχοι θα καταβάλουν μειωμένες προσαυξήσεις κατά 80%. Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος ζητεί την ακύρωση της πράξης προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκε το 2019 για αναδρομικά ποσά αποδοχών-συντάξεων για τον λόγο ότι είχε αποδεδειγμένα υποβάλει σε προγενέστερο χρόνο αρχικές ή τροποποιητικές (συμπληρωματικές) δηλώσεις με τα εισοδήματα αυτά, ανεξάρτητα από το αν αυτές είχαν εκκαθαριστεί ή όχι, υποβάλλει μαζί με την αίτηση και αντίγραφα των δηλώσεων που υποβλήθηκαν.

Στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος ζητεί την ακύρωση της πράξης προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκε το 2019 για αναδρομικά εισοδήματα για τα οποία δεν είχε υποβάλει σε προγενέστερο χρόνο αρχικές ή τροποποιητικές (συμπληρωματικές) δηλώσεις, μαζί με την αίτηση του παρόντος υποβάλλει (εκπρόθεσμες) τροποποιητικές δηλώσεις των αναδρομικών ποσών στα έτη που ανάγονται αυτά. Στις περιπτώσεις αυτές το εκπρόθεσμο υπολογίζεται από 01-01-2015 έως τις 31-12-2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή