Δύο προγράμματα επιδότησης 11.500 θέσεων εργασίας

Δύο προγράμματα επιδότησης 11.500 θέσεων εργασίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες το μεσημέρι στις 12 «τρέχει» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις για δύο προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Τα προγράμματα αφορούν συνολικά την απασχόληση 11.500 ανέργων, με την ένταξή τους σε νέες θέσεις εργασίας και επιδότηση 75% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Αναλυτικά, πρόκειται για αιτήσεις που αφορούν τα εξής προγράμματα:

• Το νέο πρόγραμμα πτυχιούχων ανέργων ηλικίας από 22 έως 29 ετών. Αφορά την τοποθέτησή τους σε 3.500 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με τη διάρκεια του προγράμματος να έχει οριστεί στους 10 μήνες. Η επιδότηση προς τις επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους νέους αυτούς ανέργους ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ μηνιαίως.

• Το ενισχυμένο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων ηλικίας από 18 έως και 29 ετών, οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας. Το πρόγραμμα αυτό αφορά την τοποθέτηση ανέργων σε 8.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 12 μήνες. Βέβαια, ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους και τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η διάρκεια της επιδότησης αυξάνεται σε 15 μήνες. Να σημειωθεί ότι με απόφαση της διοίκησης του ΟΑΕΔ έχει ήδη αυξηθεί η επιδότηση από το 50% στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και του ανώτατου ορίου, από τα 500 ευρώ που ήταν στην προηγούμενη φάση του προγράμματος, στα 750 ευρώ ανά μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στην επιχορήγηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν υπάρχουν δεσμεύσεις διατήρησης της απασχόλησης μετά το τέλος των προγραμμάτων, ενώ έχουν απλουστευθεί και οι προϋποθέσεις συμμετοχής και επιταχύνονται οι διαδικασίες ένταξης και πρόσληψης, με στόχο την προσέλκυση εργοδοτών.

«Με ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δίνουμε πραγματικές ευκαιρίες στους νέους για ένταξη στην αγορά εργασίας», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, διευκρινίζοντας πως για τα δύο προγράμματα έχουν προϋπολογιστεί κονδύλια 92 εκατ. ευρώ, τα οποία καλύπτονται από πόρους του ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή