Παράταση για δήλωση μεταβολής μισθώματος έως τις 31 Αυγούστου

Παράταση για δήλωση μεταβολής μισθώματος έως τις 31 Αυγούστου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2020 η καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τη μεταβολή του μισθώματος (δηλώσεις COVID), για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, χωρίς να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Η ίδια προθεσμία (31 Αυγούστου 2020) ισχύει και για την υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης του μισθωτηρίου συμβολαίου. Η αποδοχή των δηλώσεων COVID από τους ενοικιαστές μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υποχρέωση για την υποβολή «Δήλωσης COVID» έχουν οι εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα μειώθηκε κατά 40% στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού  και προκειμένου να υλοποιηθούν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπονται, και συγκεκριμένα η κάλυψη του 30% των απωλειών. Για να υποβληθεί η «Δήλωση COVID», πρέπει προηγουμένως να έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας».

Η «Δήλωση COVID» μπορεί να υποβληθεί και χειρογράφως όταν ο υπόχρεος για την υποβολή της είναι κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκκαθαριστής κληρονομίας διορισμένος από το δικαστήριο, εκτελεστής διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικος πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχος σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο. Η χειρόγραφη «Δήλωση COVID» υποβάλλεται στη ΔΟΥ φορολογίας του εκμισθωτή εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση προχώρησε στην επέκταση της έκπτωσης κατά 40% των ενοικίων που καταβάλλουν οι επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης. Συνολικά τα μισθώματα που μειώθηκαν κατά 40% αφορούν:

– Τα μισθώματα των επαγγελματικών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων που έκλεισαν με εντολή της Αρχής ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού.

– Τα μισθώματα της κύριας κατοικίας των εργαζομένων των ανωτέρω επιχειρήσεων, όπου μισθωτής είναι εργαζόμενος ή σύζυγος, και εφόσον συνεχίζει να τελεί σε αναστολή.

– Τα μισθώματα της φοιτητικής κατοικίας των τέκνων των εργαζομένων, και εφόσον τουλάχιστον ένας εκ των γονέων συνεχίζει να τελεί σε ανατολή.

– Τα μισθώματα της κύριας κατοικίας ναυτικών, εφόσον η σύμβαση ναυτολόγησης τελεί σε αναστολή.

Για ποιους μήνες δικαιούνται μείωση οι ενοικιαστές;

– Απρίλιο – Μάιο: Επιχειρήσεις που χαρακτηρίστηκαν τον Απρίλιο πληττόμενες από την πανδημία του κορωνοϊού χωρίς όμως ποτέ να κλείσουν (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ., ελεύθεροι επαγγελματίες).

– Μάρτιο – Απρίλιο – Μάιο – Ιούνιο: Επιχειρήσεις που έκλεισαν με εντολή της Αρχής (συμπεριλαμβανομένων του λιανεμπορίου και των επιχειρήσεων εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού).

– Εως και Ιούλιο και Αύγουστο: Επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά, για τις οποίες η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επεκτείνεται για όσο χρόνο εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να πλήττονται και το αργότερο έως και τον Αύγουστο 2020.

Η παράταση αυτή αφορά επιχειρήσεις των κλάδων τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και εστίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή