Ηλεκτροδοτικές πιέσεις από Ελλάδα σε γειτονικές χώρες

Ηλεκτροδοτικές πιέσεις από Ελλάδα σε γειτονικές χώρες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίεση στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων αναγκάστηκε να ασκήσει τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική πλευρά, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η συχνότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής διασύνδεσης και να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα μπλακ άουτ. Σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Κέντρο Διανομής του περιφερειακού συστήματος διασύνδεσης στο Βελιγράδι εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών για το θέμα και από ελληνικής πλευράς ο πρόεδρος του Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) κ. A. Παπαθανασίου, έθεσε θέμα δέσμευσης της κάθε χώρας για αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διατηρηθεί η συχνότητα στο διασυνδεδεμένο δίκτυο στο 49,8 Hz που θεωρείται ανεκτό όριο για την ομαλή ηλεκτροδότηση των διασυνδεδεμένων χωρών. Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου επετεύχθη σχετική συμφωνία, η οποία και τηρήθηκε από προχθές, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το κατά πόσο θα συνεχίσει να τηρείται.

Η συχνότητα τις προηγούμενες ημέρες μειώθηκε μέχρι και τα 49,4 Hz, προκαλώντας έντονη ανησυχία στα αρμόδια επιτελεία του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ, τα οποία υποχρεώθηκαν, προς αποφυγή διακοπών στην ηλεκτρική διασύνδεση, να θέσουν σε λειτουργία τούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εξαντλώντας όμως πολύτιμα αποθέματα νερού για τους καλοκαιρινούς μήνες που η χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη αύξηση της ζήτησης.

Το πρόβλημα που προέκυψε σχετίζεται με τα άσχημα καιρικά φαινόμενα στις γειτονικές χώρες, τα οποία προκάλεσαν αύξηση της ζήτησης (θέρμανση), με αποτέλεσμα το δίκτυο να τραβά ενέργεια από χώρες πλεονασματικές όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και να τροφοδοτεί τις ελλειμματικές χώρες, όπως η Αλβανία, Σκόπια, Σερβία και Μαυροβούνιο. Επέρχεται πτώση της συχνότητας σε όλο το δίκτυο και η μεγάλη ανησυχία της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο μίας μεγάλη πτώσης που θα θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας του ελληνικού δικτύου, θέτοντας εκτός λειτουργίας μονάδες, με αποτέλεσμα γενικευμένες διακοπές.

«Το μάρμαρο» σε αυτή τη κατάσταση, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Στ. Νέζης το πληρώνει η Ελλάδα και σε μικρότερο βαθμό η Ρουμανία και η Βουλγαρία. O ίδιος εκφράζει επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι γείτονές μας θα τηρήσουν τη συμφωνία τους και ανησυχίες για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στην περίπτωση που κλείσει το Κοζλοντούι και γίνει ελλειμματική και η Βουλγαρία. Το θέμα έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια επίλυσής του, αφού πρόκειται για τη μοναδική ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας και τυχόν διακοπή της θα σήμαινε απομόνωση. Γι’ αυτό οι όλες προσπάθειες επικεντρώνονται σε πολιτικές πιέσεις και η ΔΕΗ έχει ζητήσει την παρέμβαση της κυβέρνησης να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών για μείωση της κατανάλωσης.

Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι η επιλογή της Επιτροπής να απευθύνει, έστω και εμμέσως, τελεσίγραφο στο Παρίσι για την κατάργηση του εσωτερικού μονοπωλίου του οποίου χαίρει η EDF, έρχεται σε μια ιδιαίτερα λεπτή στιγμή για τη Γαλλία. Οι διαπραγματεύσεις τις οποίες αναμένει η Κομισιόν για την άρση του πολυετούς αδιεξόδου θα διεξαχθούν εκ παραλλήλου με το τέλος της μακράς προεκλογικής εκστρατείας και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Εκλογές εν ονόματι των οποίων η Γαλλία ως πολιτική παρουσία έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Ευρώπη επί σχεδόν τέσσερα έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT