Τονωτική «ένεση» από Καρατζά στα ανώτερα στελέχη της τράπεζας

Τονωτική «ένεση» από Καρατζά στα ανώτερα στελέχη της τράπεζας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια επιφανειακή ηρεμία που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, επικρατούσε χθες στις δύο τράπεζες, με κυρίαρχο ζήτημα την κρίσιμη και καθοριστική συνάντηση των κ. Θόδωρου Καρατζά και Γιάννη Κωστόπουλου, η οποία όμως περιβάλλεται με απόλυτη μυστικότητα.

Χθες, ο διοικητής της Εθνικής κ. Θ. Καρατζάς και οι υποδιοικητές ενημέρωσαν, κεκλεισμένων των θυρών, τα ανώτερα στελέχη της τράπεζας -τους επικεφαλής θυγατρικών εταιρειών και τους διευθυντές διευθύνσεων- για τις εξελίξεις στην υπόθεση της συγχώνευσης με την Alpha Βank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του κ. Καρατζά στα στελέχη του δεν περιείχε πληροφορίες -όπως ήταν αναμενόμενο- αλλά είχε στόχο, σε μια φορτισμένη ψυχολογικά ατμόσφαιρα, να εμψυχώσει το δυναμικό της τράπεζας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι ο στρατηγικός στόχος της Εθνικής Τράπεζας μέσα από τη συγχώνευση με την Alpha ήταν η δημιουργία μιας μεγάλης εξωστρεφούς και ισχυρής τράπεζας.

«Γνωρίζαμε ότι θα συναντήσουμε δυσκολίες και κινδύνους. Στη διαδρομή αυτή, κατά την οποία υπήρξαν πολλά προβλήματα, καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα δυσκολότερα, όπως η σχέση ανταλλαγής, η επιλογή λογοτύπου, ενώ είναι σημαντικό ότι ορίσαμε το σχήμα διοίκησης και την επιλογή των προσώπων για τις θέσεις του διοικητή και του εκτελεστικού προέδρου. Συμφωνήσαμε στην κατανομή των αρμοδιοτήτων, απ’ όπου όπως παραδέχθηκε ο κ. Καρατζάς, ξεκίνησαν τα προβλήματα, τα οποία όπως τόνισε «δεν έχουν καμία σχέση με το όραμα».

Δεν είμαι σε θέση να προβλέψω το αποτέλεσμα, τόνισε ο διοικητής της ETE και συνέχισε: «Οποιο κι αν είναι δεν θα πλήξει την Εθνική. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα είναι υπέρ της Εθνικής και των υπαλλήλων της. Αν δεν είναι, και πάλι η Εθνική έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο ισχύος που καμία αρνητική εξέλιξη δεν θα την επηρεάσει. Δεν είμαι προάγγελος κακών μαντάτων, όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να μην πετύχει η προσπάθεια», τόνισε ο κ. Καρατζάς και απευθυνόμενος στα στελέχη, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας.

«Θα βρούμε τους τρόπους να συνεχίσουμε τα οράματα, με συστηματική δουλειά» Κάλεσε τα στελέχη της τράπεζας να συνεχίσουν την προσπάθεια λέγοντας: «Εσείς πρέπει να συνεχίσετε με όλες τις δυνάμεις. Δεν είστε απλώς διευθυντές. Είστε αρχηγοί», τόνισε καταχειροκροτούμενος στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μελά.

Η Εθνική έχει σε εξέλιξη πολλά σχέδια, κατέληξε, λέγοντας «σταματήστε να κρέμεστε στα ραδιόφωνα και ριχθείτε στη δουλειά».

Η ομιλία του κ. Καρατζά μπορεί να αναπτέρωσε το ηθικό των ανώτερων στελεχών της τράπεζας, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα δυσαρέσκειας, αντίστοιχο με αυτό που μεταφέρεται και από την πλευρά της Alpha Βank.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσπάθεια -ένθεν και ένθεν- δεν έχει εγκαταλειφθεί, τουλάχιστον στο επίπεδο των κ. Καρατζά και Κωστόπουλου, από την καταληκτική συνάντηση των οποίων θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Μεταξύ των σχεδίων που σύμφωνα με τις φήμες της αγοράς εξετάζονται σε μιαν ύστατη προσπάθεια διάσωσης της συγχώνευσης, αναφέρονται και κάποια σενάρια χαλαρής συνεργασίας ή με τη δημιουργία κοινών εταιρειών ή σε επίπεδο κοινής παρουσίας στο εξωτερικό.

Στην τραπεζική αγορά, πάντως, ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή, τη στιγμή που οι σχέσεις έχουν διαρρραγεί σε τέτοιο βαθμό, αν και όλοι θεωρούν ότι μετά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών, μια αρνητική εξέλιξη θα έχει αντίστοιχες επιπτώσεις για όλη την αγορά και θα «φρενάρει» ανάλογες κινήσεις. Εξίσου χαρακτηριστική ήταν όμως η χθεσινή αντίδραση του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές -και κυρίως της Alpha Bank- να σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, «επενδύοντας» στο σενάριο της διάλυσης.

Ισως γι’ αυτό και αναθερμάνθηκαν έντονα τα σενάρια περί νέων κινήσεων με επίκεντρο την Alpha Bank και «μαύρους ιππότες» που ξαναβγαίνουν στο φως της ημέρας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT