ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθίζηση τζίρου 61% σε τουρισμό και εστίαση στο πρώτο 5μηνο φέτος

Καθίζηση τζίρου 61% σε τουρισμό και εστίαση στο πρώτο 5μηνο φέτος

Σημαντική μείωση στον τζίρο τους κατέγραψαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και των τεχνών-ψυχαγωγίας τους πέντε πρώτους μήνες του 2020, ως αποτέλεσμα του lockdown και της αναστολής λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων κατά το διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, η μεγαλύτερη πτώση στον κύκλο εργασιών σημειώθηκε στους κλάδους διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-71,3%), καταλυμάτων και εστίασης (-61,4%), τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (-38,9%), διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (-27,6%) και μεταφοράς-αποθήκευσης (-22,7%)

Οπως σημειώνει το δελτίο, η συμβολή των κλάδων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, αλλά και των μεταφορών στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ), ανέρχεται σε 6,8% και 7% αντίστοιχα.

Μάλιστα, το ύψος του κύκλου εργασιών στο πρώτο πεντάμηνο του έτους για τον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης κινήθηκε σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κλάδους τόσο λόγω της εποχικότητας του τουρισμού όσο και της γενικότερης ύφεσης που υπέστη ο κλάδος με την επέλαση της πανδημίας.

Από την άλλη, ο τζίρος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο καθώς και στη μεταποίηση σημείωσε μικρότερη πτώση σε σχέση με τους προηγούμενους κλάδους κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2020, κατά 8,8% και 13,9% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα μερίδια που κατέχουν οι δύο αυτοί κλάδοι στην ΑΠΑ ανέρχονται σε 10,5% και 10,8%, αντίστοιχα και ως εκ τούτου αναμένεται, λόγω της βαρύτητάς τους, να έχουν αρνητική επίπτωση στην ΑΠΑ της οικονομίας το 2020.

Θετικά είναι τα πρώτα σημάδια επανέναρξης της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τον Μάιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δραστηριότητά τους επανέρχεται στα επίπεδα πριν από την πανδημική κρίση. Τέλος, σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών σημειώθηκε στους κλάδους της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (ενέργεια, -12%) και των κατασκευών (-13,8%), εξαιτίας των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, η Alpha Bank σημειώνει ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις απώλειες που θα έχουν οι βασικότεροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, αφενός ποικίλλουν και αφετέρου ενέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.