Με την ύφεση ιστορικών διαστάσεων σε ΗΠΑ και Γερμανία το β΄ τρίμηνο και με τη «βουτιά» που σημείωναν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς και η Wall Street στο άνοιγμα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινούνταν ήδη από την αρχή της συνεδρίασης με πτωτικές διαθέσεις, δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο αλλά να ακολουθήσει το διεθνές ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα. Το κύμα φυγής των επενδυτών από τις διεθνείς αγορές ενεργοποίησε και τους λίγους πωλητές –όπως μαρτυρά ο τζίρος– που υπάρχουν στο Χ.Α., οι οποίοι άσκησαν ισχυρές πιέσεις στα blue chips και κυρίως στις τραπεζικές μετοχές.
Οι προοπτικές για την ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει χθες και τις 620 μονάδες, «σπάζοντας» την τάση συσσώρευσης του τελευταίου διαστήματος, αρχίζουν και… βαραίνουν, δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται κάποιος φρέσκος καταλύτης που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα το επόμενο διάστημα, έστω και αν η πτώση χθες στη λεωφόρο Αθηνών ήταν πιο «μαζεμένη» από αυτήν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,14% στις 618,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,49 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη μετά την υποχώρηση από τις 630 ήταν οι 620 μονάδες, ενώ πρώτο σημείο αντίστασης οι 640 μονάδες. Αυτό σημαίνει πως η σημερινή συνεδρίαση θα είναι καθοριστική για τη βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα του Χ.Α.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση κατά 2,12% στις 1.493,32 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,82% στις 815,34 μονάδες. Στα μη τραπεζικά blue chips, οι πλειονότητα των τίτλων σημείωσε σημαντική πτώση, με τις Fourlis, Aegean, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ να υποχωρούν άνω του 3% και τις ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ να σημειώνουν απώλειες άνω του 2%, ενώ μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν στα θετικά (οι Σαράντης, Τιτάν –μετά και τα αποτελέσματα εξαμήνου– και ΟΛΠ).
Ισχυρές ήταν και πάλι οι πιέσεις στον τραπεζικό δείκτη, τον «αδύναμο κρίκο» του Χ.Α., όπως τον αποκαλούν οι εγχώριοι αναλυτές, ο οποίος έκλεισε με «βουτιά» της τάξης του 5,31%, στις 306,38 μονάδες, με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 5,62%, τη Eurobank να κλείνει στο -6,14%, την Εθνική Τράπεζα στο -4,40% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -4,07%.
Η συναλλακτική αφυδάτωση του ελληνικού Χρηματιστηρίου αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την επόμενη κίνησή του, με την πιθανότητα της πλαγιοκαθοδικής κίνησης να είναι ισχυρότερη αν συνεχιστεί η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, που κρίνεται μάλλον υπερβολική, όπως σχολιάζει η Κύκλος Χρηματιστηριακή.
Στην αγορά ομολόγων πάντως, και χθες η εικόνα ήταν θετική, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 3% στο 1,032%, ενώ ανάλογη πτώση σημείωσε η απόδοση του 5ετούς (λήξης 2024) και στο 0,266%, σε νέα ιστορικά χαμηλά.