Πλήγμα σε μεταποίηση, εξαγωγές, λιανεμπόριο

Πλήγμα σε μεταποίηση, εξαγωγές, λιανεμπόριο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή βελτίωση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, λόγω καλύτερων προσδοκιών σε βιομηχανία, υπηρεσίες και κατασκευές, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Τον περασμένο μήνα ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 90,8 μονάδες, έναντι 87,6 μονάδων τον Ιούνιο, με τη βιομηχανία να καταγράφει μικρή βελτίωση των προσδοκιών, που είναι εντονότερη σε κατασκευές και υπηρεσίες, ύστερα από τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών.

Ωστόσο, στο λιανικό εμπόριο παρατηρήθηκε σημαντική επιδείνωση, καθώς ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών υποχώρησε στις 70,7 (από 84,4) μονάδες. Ως εκ τούτου, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ και τα αποθέματα διογκώνονται αισθητά.

Υποχώρηση καταγράφεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη μετά την προσωρινή ανάκαμψη του προηγούμενου μήνα, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται τον Ιούλιο στις -34,7 (από -27,7) μονάδες, όταν βρισκόταν στις -15 μονάδες πριν από ένα χρόνο. Η νέα αυτή υποχώρηση καθιστά τους Ελληνες τους περισσότερο απαισιόδοξους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη Βουλγαρία (-32,5) να ακολουθεί. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι καταναλωτές της Σλοβενίας, ενώ την πεντάδα κλείνουν η Πορτογαλία και η Ισπανία. Υπό το πρίσμα αυτό, οι εκτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους κατά τους προηγούμενους 12 μήνες επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -27,2 (από -21,0) μονάδες. Το 44% των νοικοκυριών εκτίμησε ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 4% θεωρεί πως επήλθε μικρή βελτίωση.

Επιδείνωση εμφανίζει και ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης, που έκλεισε στις 48,6 μονάδες τον Ιούλιο από 49,4 μονάδες τον Ιούνιο. Η μεταβολή αποδίδεται στην επιταχυνόμενη υποχώρηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, ενώ η αβεβαιότητα λόγω κορωνοϊού επηρέασε αρνητικά τη ζήτηση των πελατών, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Οσον αφορά τον δείκτη εξαγωγικών προσδοκιών TCI SEVE-DHL, που καταρτίζει συστηματικά από το 2016 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), εμφάνισε τη χειρότερη επίδοσή του κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Διαμορφώθηκε σε 86,8 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή